Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je Vlada predložila izmjene Zakona o zračnim lukama kojima se omogućava davanje koncesija, a time i pokretanje investicijskih projekata u zračnim lukama.


Osnovni razlog izmjenama Zakona je odluka Vlade o tome da izgradnja novog putničkog terminala i stajanke u Zračnoj luci Zagreb ide po modelu koncesija, kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta. Izmjene predviđaju mogućnost davanja koncesije radi gradnje i upravljanja zračnom lukom, što do sada nije bio slučaj, definira da rok koncesije može biti do najviše 40 godina, te utvrđuju koncesijsku naknadu.

Vezani članci Jelenko Krešo Burno nakon odluke Ustavnog suda, iz Sindikata pravosudne policije poručuju: "Ovo je poruka svima" Rebalans proračuna - 2 Poslan je prijedlog rebalansa državnog proračuna: Premijer ističe da se prilagođavaju novim okolnostima

Određuje se i državni interes kod gradnje zračnih luka te postupak izvlaštenja nakretnina za takvu gradnju, kako bi se, po riječima Kalmete, izbjegla mogućnost zaustavljanja projekta zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Vlada je uredbama regulirala i način, postupak i uvjete dobivanja koncesije na turističkom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije.

Riječ je o sto milijuna četvornih metara zemljišta koje koriste hoteli i kampovi, a budući da nisu upisani kao vlasnici tog zemljišta, nisu mogli ulaganjima proširiti svoj posao, a što se sada ispravlja, naglasio je ministar turizma Damir Bajs. Bajs je istaknuo da koncesijski model omogućava investicijski ciklus i razvoj turističkih tvrtki. Kroz model naplate koncesijske naknade, dodao je, honoriraju se ulaganja u kvalitetu te podupiru hoteli i turistička naselja koja duže rade, jer i sama naknada je manja u slučaju ulaganja i duljeg rada.

Turističke tvrtke i kampovi koncesiju će moći dobiti na najdulje 50 godina, a koncesijska im se naknada određuje u stalnom i promjenjivom dijelu. Stalni dio ovisi o površini koja se onda množi s koeficijentom cijene i za hotele je to dvije kune po kvadratnom metru, a za kampove tri kune po kvadratu. Početni iznos promjenjivog dijela koncesijske naknade za hotele i turistička naselja je 0,5 posto prihoda iz prethodne godine, a taj dio naknade ovisi i o površini koja se daje u koncesiju i površini na kojoj se obavlja djelatnost te otvorenosti objekta u danima.

Kod kampova početni iznos za promjenjivi dio je dva posto prihoda iz prošle godine, a ukupni iznos ovisi i o zauzetim kvadratima u odnosu na cjelokupnu površinu kampa.Saboru je Vlada uputila i izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, kojima se određuju koeficijenti za izračun plaće predsjednika i suce budućeg Visokog upravnog suda te prvostupanjskih upravnih sudova. Vlada se danas i formalno suglasila s ugovorom kojim će HBOR za Vladu obavljati poslove kvalificiranog ulagatelja u fondove za gospodarsku suradnju.

Prošle je godine osnovano pet takvih fondova i oni raspolažu s milijardu kuna, pa je ministar gospodarstva Đuro Popijač pozvao poduzetnike da kandidiraju svoje projekte i pristupe tim fondovima koji će u narednim godinama raspolagati s dvije milijarde kuna. Vlada je informirana i o aktivnostima na izradi standarda za stjecanje nastavničkih kompetencija te o provedbi nacionalnih ispita, te je prihvatila prijedlog programa prevencije samoubojstava kod djece i mladih do 2013. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju