Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nudili su premalo'

Odbijena jedina ponuda za kupnju HPB-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je danas odbila obvezujuću ponudu Erste&Steiermärkische banke (ESB) za kupnju 99,13 posto dionica Hrvatske poštanske banke (HPB), ocjenjujući da je ESB ponudio prenisku cijenu.

Ministar financija Slavko Linić izvijestio je da je ESB jedini podnio obvezujuću ponudu, dok je OTP banka, koja je također bila podnijela neobvezujuću ponudu, odustala i nije podnijela obvezujuću ponudu.

Pročitajte i ovo U Splitu su ponovo osvanuli uvredljivi grafiti - 6 Tri kaznena djela Policija uhvatila grafitera koji je blatio Milanovića i druge političare, poznato odakle je Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo"

ESB je ponudio 905,71 kunu po dionici, što je 232,29 kuna manje nego u neobvezujućoj ponudi kada je nudio 1.138 kuna po dionici, kaže Linić.

On pretpostavlja da je ESB u dubinskom snimanju ocijenio da HPB ima previše tužbi i plasmana koje treba pokriti. Linić je podsjetio i da je tržišna vrijednost dionice HPB-a na Zagrebačkoj burzi 1.200 kuna.

Pored toga, kaže Linić, 790 milijuna kuna koliko bi ESB prema svojoj ponudio platio za kupnju HPB-a, tek je 54 posto ukupne kapitaliziranosti te banke.

VIDEO Hoće li zbog milijunske tužbe propasti prodaja HPB-a?

Cijena je daleko niža od očekivane i cijena je premala za banku koja se uspjela oporaviti od gubitaka iz 2010. i 2011. godine, koja ima sve više klijenata građana i putem koje država isplaćuje većinu socijalnih transfera, kazao je Linić.

Dodaje i da to nije sve, jer je ESB ocijenio kako bi se moglo dogoditi da rezervacije koje je HPB predvidio, s obzirom na moguće zahtjeve HNB-a i moguće troškove sudskih postupaka, ne budu dovoljne te je zatražio da država putem proračuna jamči za te moguće izdatke, pa onda postoji mogućnost i da ESB dodatno smanji ponuđenu cijenu.

'Ovako mala cijena, koja bi se još mogla umanjiti, nema svrhe. Smatramo da će HPB i dalje dobro raditi i imati dobru poziciju na tržištu', kazao je Linić.

Premijer Zoran Milanović kazao je kako se pokazala točnom temeljna ekonomska zasada prema kojoj stvar vrijedi onoliko koliko je netko za nju spreman platiti. 'Ako to prodavatelja zadovoljava, to je to. Nas ne zadovoljava pa nećemo prodavati, kako sada stvari stoje', rekao je Milanović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene