Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjenje za 10 %

Vlada: Od Nove godine nova pravila za povlaštene mirovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na današnjoj sjednici raspravljala o smanjenju dijela mirovina po posebnim propisima koje će od 1. siječnja biti 10% manje.

SMANJENJE DIJELA MIROVINA PO POSEBNIM PROPISIMA

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika"

Ministar Mirando Mrsić predstavio je Nacrt konačnog prijedloga zakona o mirovinskom osiguranju. Djelomično je izmijenjene, obrisane su odredbe o punoj starosnoj mirovini kako ne bi došlo do problema u tumačenju.

U mirovinu će se moći ići sa 60 godina ukoliko postoji 41 godina radnog staža, kako bi se honoriralo one koji su rano počeli raditi.

Ministar Mrsić predložio je i smanjenje dijela mirovina prema posebnim propisima koje će stupiti na snagu od 1. siječnja. Mirovine po posebnim propisima već od 5000 kuna bit će umanjene za 10 %, a iz te odredbe bit će izuzete sljedeće kategorije - hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata, mirovine djece branitelja, mirovine zaposlenika u istarskim ugljenokopima i radnika profesionalno izloženih azbestu.

Na temelju toga izračunata je ušteda od 303 milijuna kn u 2014. i 326 milijuna kuna u 2015. godini.

ZA RADNO SPOSOBNE KORISNIKE SOCIJALNE POMOĆI UVODI SE DRUŠTVENO KORISTAN RAD

Ministrica Opačić pojasnila je Nacrt konačnog prijedloga zakona o socijalnoj skrbi. 'Po prvi puta će se znati tko doista dobiva i tko zaslužuje socijalnu pomoć', rekla je ministrica Opačić.

Zajamčena naknada ograničena je na 2900 kuna, ministrica napominje kako se ne radi o sustavu štednje nego o sustavu pravednije raspodjele. Tako će se, primjerice, povećati prava samcima koji sada dobivaju 600 kuna.

Uz to, za radno sposobne korisnike socijalne pomoći uvodi se društveno koristan rad.

>>Ovo su novosti koje donosi novi Zakon o socijalnoj skrbi

50 % POPUSTA NA KAZNE I TRI DANA NAKON PREKRŠAJA

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić ustvrdio je kako je novi Prekršajni zakon u prvih 6 mjeseci pokazao odlične rezultate. Naplata je 40 posto veća, a 'popust' od 50 % na kazne vrijedit će i tri dana nakon počinjenja prekršaja budući da građani često sa sobom nemaju dovoljnu svotu novca.

Tko ne plati kaznu neće moći izvaditi određene dokumente, primjerice, vozačku dozvolu.

Mijenjat će se i Ovršni zakon. O jednostavnijim prigovorima odlučivat će se na istom sudu, a širi se i opseg od izuzeća nad provedbom ovrhe. Tako dar za djecu i putni troškovi neće moći biti ovršeni. Oni koji izgube svoju jedinu nekretninu moći će dobiti status najmoprimca.

'U ovrhe nad nekretninama uključujemo Finu kako bismo spriječili prodaju nekretnina ispod cijene. FIina će raditi kataloge nekretnina s utvrđenim lokacijama i cijenama', objasnio je ministar Miljenić.

CIJENE NAFTNIH DERIVATA

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je kako se od 1. siječnja mijenja princip određivanja cijena naftnih derivata. Cijene će određivati tržište te se više neće mijenjati samo svaki drugi utorak kao što je to do sada bilo.

'SPREMNI SMO ZA APSORPCIJU NOVCA IZ EU FONDOVA'

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić predstavio je izvješće o korištenju sredstava iz EU fondova. Naglasio je kako RH iz svih EU programa EU dobila 1,12 milijardi eura, te da je do sada ugovoreno 82 % ili 806 milijuna eura.

'U potpunosti smo spremni za apsorpciju novca iz EU fondova. Do kraja godine očekuje se provedba 380 milijuna eura vrijednih projekata', rekao je ministar Grčić.

NOVA ZADUŽENJA

Vlada je odobrila i zaduženje HAC-a kod Sberbanke radi financiranja Plana poslovanja za 2013. i 1014. godinu, kao i kreditno zaduženje općina Bale i Viškovo te grada Jastrebarskog.

Odlučeno je i da će zdravstvenim djelatnicima koji su sudjelovali u štrajku plaće biti razmjerno umanjene.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene