Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Izađite na izbore!'

VIDEO UPUTE: Kako glasovati za članove Europskog parlamenta?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom nadolazećih izbora za Europski parlament na stranici Državnog izbornog povjerenstva, Vlada RH objavila je promotivni video.

Hrvatski građani na izbore izlaze 14. travnja 2013. kada će po prvi put izabrati svoje predstavnike u Europskom parlamentu. Izbori za Europski parlament svrstavaju se još uvijek u izbore drugog reda u odnosu prema nacionalnim parlamentarnim i predsjedničkim izborima. Stoga Vlada RH želi ovim promotivnim videom privući što veći broj građana na biračka mjesta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potvrđeno je Vlada objavila nove cijene goriva Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković: ''Stiže prvih šest Rafalea, a nasilju u sportu nema mjesta''

Znate li koga birate 14. travnja ?

Hrvatski građani ove će godine 14. travnja prvi put glasovati na izborima za Europski parlament kako bi izabrali 12 zastupnika koji će ih predstavljati u aktualnom sazivu Europskog parlamenta, a čiji mandata istječe u proljeće sljedeće godine. Jučer je objavljeno 28 kandidacijskih lista čime je i službeno započela kampanja za nadolazeće izbore.

S obzirom da Hrvatska pristupa Europskoj uniji u srpnju 2013., hrvatski građani će u kratkom vremenu svoje europarlamentarce birati dvaput jer će 'pravi izbori' uslijediti u svibnju 2014. godine.

Znate li kako ćete glasati?

Na biračkom listiću između 28 kandidacijskih lista svaki birač može glasati samo za jednu listu odnosno zaokruživanjem rednog broja ispred liste. Osnovana razlika u odnosu na parlamentarne izbore je to što će birači uz izbor liste moći dati svoj preferirani glas i jednom od kandidata.

Glasač može iskoristiti samo parcijalno to svoje pravo tako da će zaokružiti samo redni broj ispred naziva liste, tada će glas dobiti samo lista. Može isto tako odlučiti glas dati samo kandidatu, pa će se uzeti da je glas dao i za listu i za kandidata kojeg je zaokružio.

Zaokruži li pak birač izbornu listu jedne stranke i kandidata s liste druge stranke, glas za listu je važeći, ali preferirani glas za kandidata neće se uvažiti

Kako ostvariti biračko pravo?

Svi birači koji će se na dan izbora pronaći izvan mjesta svog prebivališta (npr. studenti) mogu na osobni zahtjev u uredu za opću upravu privremeno upisati u gradu/ općini gdje će se zateći na dan izbora.

Građani koji nemaju prebivalište u RH moraju se obratiti diplomatsko -konzularnim predstavništvima.

Sve prijave moraju se predati najkasnije do 3. travnja 2013.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene