Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apel na sjednici Vlade

Milanović pozvao sve da plaćaju poreze: 'To su važne stvari. Ovo je vaša država'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Održana je 226. sjednica Vlade Republike Hrvatske.

10:32 - O prijedlozima izvješća na Interpelaciju o radu Vlade Republike Hrvatske govorio je ministar Ivan Vrdoljak.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..." Zoran Milanović "Lažu vas" Milanović o Turudiću: "To mu je najbolja stvar koju je napravio"

'Istraživanje ugljikovodika provodimo u skladu sa zakonima i direktivama EU; znatno smo podigli kriterije zaštite okoliša', rekao je Vrdoljak.

'Mi po njihovim strateškim dokumentima radimo, i oni se bune na svoje strateške dokumente i bune se valjda što nisu napravili bolje. Mislim da se trebamo suočiti s činjenicom da se strateški dokumenti ne bi treballi jeftino politizirati posebno ne od strane ozbiljnih stranaka', rekao je Vrdoljak.

'Ozbiljne političke stranke interpelaciju koriste, ako znaju, često, ovo je prva u tri i pol godine našeg rada i to doživljavam kao slabost opozicije. Interpelacija je ozbiljna stvar, stanimo sad na ovome, sve ćete reći u Saboru', rekao je Milanović.

Premijer je poručio i da je on pasionirani ljubitelj zaštite okoliša.

'Slažem se što ste rekli, treba znati gdje je granica manipuliranja u politici. To ćemo i reći, tko bi htio zagaditi ili dovesti hrvatsku prirodu u pitanje. Ovdje se radi o našem patriotskom zadatku da vidimo što imamo', rekao je premijer.

'Cijela Vlada stoji iza toga i tu nikakve dileme nema, iza zaštite Hrvatske i iza naše neovisnosti. Ako je moguće da iza nečega stoje milijarde eura treba to pogledati', zaključio je premijer.

'S užitkom ćemo razgovarati s onima koji su se nakon tri i pol godine odlučili za interpelaciju na potpuno pogrešnu temu', dodao je.

10:23 - O izmjenama Zakona o osobnoj iskaznici govorio je ministar Ranko Ostojić koji je rekao da će nova iskaznica imati čip s identifikacijskim i potpisnim certifikatom.

10:19 - 'Sveobuhvatni program konvergencije je od danas i na uvidu javnosti i taj dokument šaljemo u Europsku komisiju. Nastavlja se dijalog s EK oko tog dokumenta. Očekuje se da će Vijeće EU dati nekakve primjedbe', rekao je Grčić.

'Što ne znači da ćemo sve prigovore bezuvjetno prihvatiti, a nismo ni sada. Odgovornost za vođenje zemlje snosimo mi', nadovezao se premijer i dodao da ne treba shvaćati ozbiljno ni najave kada ćemo ući u euro. Ogradio se od razmetanja nekakvim datumima.

'Kad govoriš s pozicije odgovornosti je jedna stvar, a kad jubilarno daješ obećanja je druga stvar', poručio je.

10:15 - O prijedlogu programa konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2015. – 2018. govorio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

'Donosimo program konvergencije s mjerama kojima ćemo u 2015. deficit smanjiti na 5%, u 2016. na 4% i u 2017. na 2,7% BDP-a', rekao je Grčić.

10:09 - Na početku današnje sjednice Vlade premijer Zoran Milanović naglasio je činjenicu da je broj nezaposlenih smanjen na 298 tisuća.

'Zadnji put je travanjski broj ispod 300 tisuća bio 2009. godine kada je započela kriza i kada se par godina nije poduzimalo ništa. Lani je taj broj pao ispod 300 tisuća tek u srpnju', rekao je Milanović.

Podsjetio je da je lani taj broj iznosio 355.000, tj. da je sada manji za 55.000, i ustvrdio kako to nije slučajno.

'To nije slučajno. To je vrlo jasan trend, a lani je taj broj pao ispod 300.000 tek u srpnju, odnosno tri mjeseca kasnije, u jeku turističke sezone, a ove se godine to dogodilo preko Uskrsa', rekao je Milanović.

Istaknuo je i rast industrijske proizvodnje koja je povećana za 3,5 posto na godišnjoj razini.

'To je više nego u veljači i više nego što se očekivalo, i taj skok u ožujku znači nastavak pozitivnog trenda. Znači da će industrijska proizvodnja u prvom kvartalu imati porast u odnosu na prvi kvartal lani', napominje Milanović.

'To je ono što sam htio istaknuti da se zna, to su činjenice', rekao je premijer.

Premijer Zoran Milanović uputio je apel da se plaća porez državi.

Apelom za plaćanje poreza državi Milanović je neizravno komentirao najavu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da će novac koji je dobila za izbornu kampanju dati potrebitima, ali će to učiniti tako što će sredstva prebaciti na račun HDZ-a kako ne bi platila porez. HDZ će potom taj novac uplatiti udrugama.

'Plaćajte poreze hrvatskoj državi, to je vaša, naša država. To je hrvatska država', poručio je Milanović.

Nitko ne voli plaćati poreze, dodao je, ali ga se treba plaćati i tako dati primjer. 'Dajte primjer, nemojte izbjegavati poreze', kaže premijer.

Izbjegavanje plaćanje poreza nije nešto što svatko može raditi s istom razinom odgovornosti, odnosno neodgovornosti, istaknuo je Milanović i zaključio: 'Dakle, to su važne stari, ovo je vaša država'.

Vlada o Zakonu o osobnoj iskaznici

Vlada je sa sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o osobnoj iskaznici, temelj za provedbu projekta elektroničke osobne iskaznice, koja će vrijediti pet godina i kojom će nositelj dokazivati svoj identitet, hrvatsko državljanstvo, spol, datum rođenja i prebivalište u Hrvatskoj.

Hrvatska Vlada u nečemu ipak jest u svjetskom vrhu

Na dnevnom redu sjednice Vlade bilo je i Godišnje izvješće o obrani za 2014. godinu koje sadrži poglavlja o obrambenoj politici i upravljanju resursima, Oružanim snagama RH, posebnim poslovima u području obrane, upravno-pravnim, administrativnim poslovima i potpori, te aktivnostima u vezi s donošenjem i početkom realizacije Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga 2015.-2024. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene