Vlada na današnjoj sjednici usvaja paket mjera za podizanje cijene rada, uključujući i povećanje minimalne plaće.

Galerija


Vlada će na današnjoj sjednici izmjenama zakona i pravilnika usvojiti paket mjera kojima je cilj podizanje cijene rada i zapošljivosti hrvatskih radnika.

Vlada će minimalnu plaću uredbom povećati za 5 posto, odnosno za 163 kune bruto (131 kunu neto), tako da će ona sada iznositi 42,9 posto prosječne plaće, a kao cilj ostaje da minimalna plaća iznosi 50 posto prosječne plaće.

Tijek sjednice Vlade pratite u nastavku:

11:32 Poslodavci u turizmu više neće morati plaćati porez na troškove smještaja i prijevoza sezonskih radnika. Do početka sljedeće sezone Ministarstvo planira prekvalificirati 8000 radnika, od čega je dio za turizam.

11:29 "Svjesni smo da je minimalna plaća i dalje niska, zbog toga je naš cilj povećati udio minimalne plaće u prosječnoj na 50 posto", kazao je Pavić.

11:20 Izmjenu Zakona o minimalnoj plaći i paket mjera za povećanje zapošljivosti predstavio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

"Ovaj paket rezultat je socijalnog dijaloga. Minimalac drugi put dižemo za 5 posto. Po visini minimalca nalazimo se negdje u sredini Europske unije", kazao je ministar.

Podsjetio je kako rad nedjeljom i blagdanima te noćni rad nisu uključeni u minimalac, već se takav rad mora posebno naplatiti.

11:16 Nakon uvodnih riječi Vlada je prešla na dnevni red.

11:12 "Kada je riječ o presudi šestorci, još jednom sam jasno izrazio sućut i žaljenje žrtvama svih zločina u BiH svih nacionalnosti. Nije mi jasno zbog čega su postojale dileme oko naših izjava o presudi šestorci. Nikada nije bilo upitno poštujemo li presude Haškog suda, ali imamo pravo biti nezadovoljni njihovim pojedinim dijelovima. Imamo pravo dati svoje ocjene i stavove", kazao je Plenković.

11:10 Na početku sjednice premijer Andrej Plenković komentirao je aktualne političke događaje i svoj nedavni posjet Mostaru.

Kazao je kako je Hrvatima u BiH poslana poruka održavanju doborsusjedskih odnosa.