Vlada na današnjoj sjednici usvaja paket mjera za podizanje cijene rada, uključujući i povećanje minimalne plaće.

Galerija


Vlada će na današnjoj sjednici izmjenama zakona i pravilnika usvojiti paket mjera kojima je cilj podizanje cijene rada i zapošljivosti hrvatskih radnika.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Plenković: ''Mjere počele djelovati, za dva do tri tjedna možemo očekivati vrhunac epidemije'', Beroš upozorio na jedan veliki problem Slika nije dostupna Vlada podigla minimalnu plaću za 32,83 kune

Vlada će minimalnu plaću uredbom povećati za 5 posto, odnosno za 163 kune bruto (131 kunu neto), tako da će ona sada iznositi 42,9 posto prosječne plaće, a kao cilj ostaje da minimalna plaća iznosi 50 posto prosječne plaće.

Tijek sjednice Vlade pratite u nastavku:

11:32 Poslodavci u turizmu više neće morati plaćati porez na troškove smještaja i prijevoza sezonskih radnika. Do početka sljedeće sezone Ministarstvo planira prekvalificirati 8000 radnika, od čega je dio za turizam.

11:29 "Svjesni smo da je minimalna plaća i dalje niska, zbog toga je naš cilj povećati udio minimalne plaće u prosječnoj na 50 posto", kazao je Pavić.

11:20 Izmjenu Zakona o minimalnoj plaći i paket mjera za povećanje zapošljivosti predstavio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

"Ovaj paket rezultat je socijalnog dijaloga. Minimalac drugi put dižemo za 5 posto. Po visini minimalca nalazimo se negdje u sredini Europske unije", kazao je ministar.

Podsjetio je kako rad nedjeljom i blagdanima te noćni rad nisu uključeni u minimalac, već se takav rad mora posebno naplatiti.

11:16 Nakon uvodnih riječi Vlada je prešla na dnevni red.

11:12 "Kada je riječ o presudi šestorci, još jednom sam jasno izrazio sućut i žaljenje žrtvama svih zločina u BiH svih nacionalnosti. Nije mi jasno zbog čega su postojale dileme oko naših izjava o presudi šestorci. Nikada nije bilo upitno poštujemo li presude Haškog suda, ali imamo pravo biti nezadovoljni njihovim pojedinim dijelovima. Imamo pravo dati svoje ocjene i stavove", kazao je Plenković.

11:10 Na početku sjednice premijer Andrej Plenković komentirao je aktualne političke događaje i svoj nedavni posjet Mostaru.

Kazao je kako je Hrvatima u BiH poslana poruka održavanju doborsusjedskih odnosa.