Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osporavaju navode poznate zviždačice

Vlada: Nismo tužili Vesnu Balenović Strasbourgu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Vlada opovrgnula je danas tvrdnju zviždačice Vesne Balenović da ju je država tužila Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu jer je navodno prva u javnosti objavila da joj je Vlada nagodbom ponudila 20.000 eura odštete za naknadu štete, zbog kršenja ljudskih i radnih prava tijekom dugogodišnjeg sudskog spora s Inom.

'Država nije tužila Vesnu Balenović pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu, već samo obavijestila europski sud, sukladno Poslovniku suda, o radnjama koje je poduzimala gospođa Balenović, a o kojima ovaj sud, iako se tiču postupka, nije imao saznanja', stoji u priopćenju zastupnice vlade pred sudom u Strasbourgu Štefice Stažnik koja tvrdi da su navodi Vesne Balenović potpuno neosnovani, s ciljem dezinformiranja javnosti. U vladi smatraju kako je jedini ispravan put komunikacije između stranaka putem suda pred kojim se vodi postupak.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

Bivša radnica Ine, sada predsjednica Udruge 'Zviždač' Vesna Balenović tvrdi, pak, da je iz povjerljivih izvora doznala da ju je država tužila jer je navodno javno otkrila iznos nagodbe te tako napravila pritisak na 'nezaštićenu vladu' koja smatra da iznos nije smio izaći u javnost.

'Smiješno je da vlada jedne države koja ima ogroman prvosudni ustroj, policiju, državno odvjetništvo, vojsku, obavještajnu službu i gomilu dodvorica ide žaliti Međunarodnom sudu u Strasbourgu, da na nju vrši pritisak jedna njezina građanka', stoji u priopćenju najpoznatije hrvatske zviždačice koja smatra da ju je vlada tužila kako bi joj uskratila ponuđenih 20.000 eura.

Balenović želi realnu nadoknadu štete

Balenović je pred hrvatskim sudovima vodila spor s Inom zbog otkaza koji je dobila prije devet godina nakon što je iznijela tvrdnje o kriminalu i nepravilnostima u toj tvrtki. Nakon neuspješne pravne bitke na hrvatskom pravosuđu protiv Hrvatske je podnijela tužbu Europskom sudu za ljudska prava koji je pozvao strane da se očituju jesu li spremne na nagodbu, odnosno mirno rješavanje spora.

Početkom kolovoza mediji su objavili da je vlada ponudila 20.000 eura odštete, a Balenović je izjavila da želi realnu nadoknadu štete koju je pretrpjela, povratak na posao u Inu, isplatu svih zaostalih plaća, i nadoknadu materijalne i nematerijalne štete. Balenović smatra da je ponuđenom odštetom vlada nedvojbeno priznala da joj je počinjena nepravda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene