Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada neozbiljna pri usklađivanju zakona s EU?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska je oporba danas prozvala Vladu za neozbiljnost u planiranju usklađivanja hrvatskih propisa s europskom pravnom stečevinom, budući da je proteklih godina prilagođeno tek nešto više od pola planiranih akata.

Neven Mimica (SDP) je, u raspravi o Vladinu prijedlogu plana usklađivanja hrvatskih zakona s europskom pravnom stečevinom za 2007., ustvrdio da je Sabor u posljednje tri godine prilagodio tek 58 posto planiranih akata, a da se neki propisi, poput zakona o regionalnom razvitku, o koncesijama i o besplatnoj pravnoj pomoći, po planovima usklađivanja "povlače" od 2004.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Apsurdi prekrojenih jedinica - 1 Nove promjene Vladine škare podijelile izborne jedinice, građani nezadovoljni: "To je neobično i nema smisla, bedastoća!"

"Možda je ponekad i dobro usporiti i ne donositi propise koje ćemo uskoro morati popravljati, ali kad je realizirano tek pola planiranog, onda nešto nije u redu s planom", ocijenio je Nikola Vuljanić (HNS).

Vlada tumači da se od nekih zakona odustalo jer su rezultati
screeninga pokazali da ih ne treba usklađivati, te najavljuje reviziju ovogodišnjeg plana u svibnju, kad stignu rezultati screeninga i za preostala pregovaračka poglavlja.

Vuljanić, međutim, upozorava da je Hrvatska sada u ozbiljnoj fazi pristupnih pregovora, te da bi zato ozbiljnije trebala pristupati i izradi planova usklađivanja propisa.

Pero Kovačević (HSP) upozorio je da u predloženom dokumentu nije jasno u kojem se dijelu propisi usklađuju s europskom pravnom stečevinom, a u kojem sa zahtjevima iznesenim tijekom pregovora s EU.

Kovačević je ustvrdio da Vlada pristaje, ne samo na zahtjeve Europske komisije, nego i na ucjene pojedinih članica EU, poput Italije i Slovenije.

Upozorio je i na lošu kvalitetu akata koji dolaze iz Vlade,
ustvrdivši da su pojedini prijedlozi bukvalni prijevod europskih
smjernica, koji na hrvatskom jeziku ne znače puno i stvaraju pravnu nesigurnost.

"Ovaj saziv sabora ostat će zapamćen po zakonodavnom stampedu i šumi neprovedivih propisa", rekao je Kovačević, podsjetivši da je Sabor od 2003. donio 379 zakonskih propisa, od čega je 72 posto doneseno u hitnom postupku.

"Takve zakone ne mogu pratiti ni državna uprava ni pravnici ni
građani i ako tako nastavimo, stvorit ćemo totalnu pravnu
nesigurnost", kazao je Kovačević, upozorivši da Vlada kasni i s donošenjem provedbenih propisa.

Kao primjer neodgovornosti Vlade spomenuo je neusklađenost Uredbe o sigurnosnoj provjeri, koju je Vlada trebala donijeti uz novi Zakon o sigurnosno-obavještajnim službama, donesen u ljeto prošle godine.

"Vlada je provedbeni propis trebala donijeti nakon mjesec dana, ali nije donijela i zato se sada ide na raznorazna pravna tumačenja zastarjele uredbe", rekao je Kovačević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene