Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Svi moramo drogi reći NE'

Vlada: Nema dekriminalizacije lakih droga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je u Hrvatski sabor uputila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, kojim se, uz ostalo, uvodi mogućnost da se postupak uništenja oduzetih droga provede i prije pravomoćnosti presude, a s današnje je sjednice još jednom ponovljeno da nema govora o dekriminalizaciji tzv. lakih droga.

Izmjenama se predlaže i da Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi preuzme kontrolu nad prometom svih tvari koje se mogu uporabiti za izradu opojnih droga (prekursora) , rekao je ministar zdravstva Darko Milinović. Dodao je da se izmjenama izraz 'opojna droga' mijenja u 'droga', jer, pojašnjava, većina droga po svom svojstvu nisu opojne, a takva je praksa, što se tiče naziva, i u većini zemalja Europske unije. Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je pak kako je u Hrvatskoj prošle godine 113 mladih umrlo zbog predoziranja, dok je 2007. takvih smrtnih slučajeva bilo 150, odnosno da je došlo do znatnog smanjenja, kao i da je od prošle godine do danas, spaljeno više od 4 tone droga, a da je glavni cilj, preko nacionalnog programa za suzbijanje zloporabe opojnih droga smanjiti ponudu i potražnju.

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja

Kosor i Milinović protive se dekriminalizaciji

I ministar Milinović i potpredsjednica Kosor naglasili su kako se protive inicijativama za dekriminalizaciju tzv. lakih droga. Vlada ostaje pri stajalištu da ‘nema govora o dekriminalizaciji’ i ‘neće promijeniti kazneni zakon u tom smislu’, rekla je Kosor. Ministar zdravstva pritom je istaknuo da brojka od 20 do 24 milijuna registriranih ovisnika u svijetu govori da bi odluka o dekriminalizaciji bila povijesna pogreška.

Kosor: Svi moramo drogi reći NE

Potpredsjednica Vlade i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Jadranka Kosor danas je na okruglom stolu ‘Prevencija ovisnosti djece i mladih’ istaknula kako svi moramo reći drogi NE, ali ako mlad čovjek upadne u svijet droge društvo mora učiniti sve da mu se pomogne i spasi ga. ‘Ne okretati glavu, ne odricati se i odmahnuti rukom, ne praviti se nezainteresiranim nego učiniti sve da ga se spasi i izvuče iz svijeta droge’, rekla je Kosor na okruglom stolu održanom u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama.

27.420 oviosnika o drogama

Iznijela je podatak kako je u Registru liječenih zbog uzimanja i/ili ovisnosti o psihoaktivnim drogama do kraja 2008. godine zabilježeno ukupno 27.420 oviosnika o drogama. Uz to, u prošloj godini registrirano je 7506 liječenih ovisnika, što je 0,6 posto više nego godinu ranije. Kosor je navela i da je u prošloj godini za 4,4 posto smanjen broj liječenih ovisnika u odnosu na 2007. Najizraženiji problemi zlouporabe opojnih droga zabilježeni su u Zadarskoj i Istarskoj županiji, Gradu Zagrebu te Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Uz ostalo Kosor je istaknula kako je prošle godine zabilježeno smanjenje ukupnog broja umrlih ovisnika u odnosu na 2007. za 24,6 posto, ali i stagnaciju u broju liječenih ovisnika što znači da se poduzete mjere na svim razinama daju rezultate. ‘Krajnji cilj je smanjiti potražnju i smanjiti ponudu’, naglasila je Kosor. Potpredsjednica Vlade rekla je i kako Vlada ne razmišlja o bilo kakvom obliku dekriminalizacije bilo koje droge. Predstojnik Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Dubravko Klarić rekao je kako se procjenjuje da u Hrvatskoj više od 50 tisuća osoba svakodnevno manipulira drogama te da odljev novca vezan uz kriminalne poslove vezane uz drogu godišnje pređe milijardu i pol kuna. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene