Na današnjoj telefonskoj sjednici Vlade bila je samo jedna točka dnevnog reda - uredba o podizanju trošarina na cigarete i ostale duhanske proizvode.


Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela uredbu kojom se povećavaju trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje. To znači da će uskoro vrlo vjerojatno doći do porasta maloprodajnih cijena cigareta i ostalih duhanskih proizvoda.

Vezani članci Duhanski rat - Odlazi li BAT? - 10 Rat duhanske industrije: Što se krije u pozadini priče oko najave gašenja tvornice duhana u Kanfanaru? Slika nije dostupna Unatoč najavama struja neće pojeftiniti, moguće i poskupljenje

Konkretno, trošarine na cigarete idu gore za oko 16,7 posto, što doduše ne znači da će isto toliko skočiti i maloprodajne cijene.

Minimalna trošarina na jednu kutiju od 20 cigareta iznosit će 11 kuna i 34 lipe. Kutija cigareta od prvog će srpnja tako poskupjeti od 2 do 5 kuna. Povećava se i iznos minimalne trošarine na cigarete s 486 kuna za 1000 komada na 567 kuna za 1000 komada cigareta

>> Svjetski dan nepušenja: Gotovo 6 milijuna ljudi godišnje umire zbog pušenja

'U cilju provedbe postupnog povećavanja trošarine na cigarete, a uzimajući pri tome kao bitnu činjenicu preuzetu obvezu Republike Hrvatske da danom pristupanja Europskoj uniji ukupna trošarina na sve cigarete mora iznositi najmanje 57% prosječne ponderirane maloprodajne cijene cigareta puštenih u potrošnju i minimalno 64 eura na 1.000 komada cigareta, bez obzira na prosječnu ponderiranu maloprodajnu cijenu cigareta, ovom se Uredbom propisuje visina trošarine na cigarete i utvrđuje minimalna trošarina na cigarete', stoji u priopćenju s Vladine telefonske sjednice.

'Specifična trošarina iznosi 197,00 kuna za 1.000 komada cigareta uz proporcionalnu trošarinu 37 posto od maloprodajne cijene cigareta te se povećava iznos minimalne trošarine na cigarete s 486,00 kuna za 1.000 komada na 567,00 kuna za 1.000 komada cigareta. Povećava se i trošarina na sitno rezani duhan, tako da iznosi 450,00 kn/kg, te ostalog duhana za pušenje tako da iznosi 380,00 kn/kg. Osim fiskalnih učinaka, povećanjem trošarine postižu se i zdravstveni efekti u smislu smanjenja potrošnje cigareta, a sukladno i međunarodno preuzetim obvezama u okviru Svjetske zdravstvene organizacije', zaključuje Vlada u priopćenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook