Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za gotovo 17 posto

Vlada POVEĆALA trošarine na cigarete!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnjoj telefonskoj sjednici Vlade bila je samo jedna točka dnevnog reda - uredba o podizanju trošarina na cigarete i ostale duhanske proizvode.

Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela uredbu kojom se povećavaju trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje. To znači da će uskoro vrlo vjerojatno doći do porasta maloprodajnih cijena cigareta i ostalih duhanskih proizvoda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Slika nije dostupna Ministar ništa ne otkriva Unatoč najavama struja neće pojeftiniti, moguće i poskupljenje

Konkretno, trošarine na cigarete idu gore za oko 16,7 posto, što doduše ne znači da će isto toliko skočiti i maloprodajne cijene.

Minimalna trošarina na jednu kutiju od 20 cigareta iznosit će 11 kuna i 34 lipe. Kutija cigareta od prvog će srpnja tako poskupjeti od 2 do 5 kuna. Povećava se i iznos minimalne trošarine na cigarete s 486 kuna za 1000 komada na 567 kuna za 1000 komada cigareta

>> Svjetski dan nepušenja: Gotovo 6 milijuna ljudi godišnje umire zbog pušenja

'U cilju provedbe postupnog povećavanja trošarine na cigarete, a uzimajući pri tome kao bitnu činjenicu preuzetu obvezu Republike Hrvatske da danom pristupanja Europskoj uniji ukupna trošarina na sve cigarete mora iznositi najmanje 57% prosječne ponderirane maloprodajne cijene cigareta puštenih u potrošnju i minimalno 64 eura na 1.000 komada cigareta, bez obzira na prosječnu ponderiranu maloprodajnu cijenu cigareta, ovom se Uredbom propisuje visina trošarine na cigarete i utvrđuje minimalna trošarina na cigarete', stoji u priopćenju s Vladine telefonske sjednice.

Hoćete li zbog poskupljenja cigareta prestati pušiti?

  • Da
  • Ne
  • Možda
  • Ne pušim

Ukupno glasova:

'Specifična trošarina iznosi 197,00 kuna za 1.000 komada cigareta uz proporcionalnu trošarinu 37 posto od maloprodajne cijene cigareta te se povećava iznos minimalne trošarine na cigarete s 486,00 kuna za 1.000 komada na 567,00 kuna za 1.000 komada cigareta. Povećava se i trošarina na sitno rezani duhan, tako da iznosi 450,00 kn/kg, te ostalog duhana za pušenje tako da iznosi 380,00 kn/kg. Osim fiskalnih učinaka, povećanjem trošarine postižu se i zdravstveni efekti u smislu smanjenja potrošnje cigareta, a sukladno i međunarodno preuzetim obvezama u okviru Svjetske zdravstvene organizacije', zaključuje Vlada u priopćenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene