Na dnevnom redu sjednice Vlade Republike Hrvatske jest niz izmjena poreznih zakona.

Galerija


Vlada Republike Hrvatske održava sjednicu u 17 sati, u isto vrijeme kad se odvijaju pregovori sa sindikatima prosvjete.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Ministar Beroš otkrio kako stojimo s brojem novozaraženih: ''Nema mjesta opuštanju'', Plenković potvrdio da stižu nove mjere Andrej Plenković Vlada donijela važnu odluku za one kojima je zabranjen rad, zaraženi Plenković vodio sjednicu od kuće: ''Sankcije su nužne''

Na dnevnom redu sjednice Vlade je između ostalog niz zakona koji se tiču porezne reforme, primjerice izmjena zakona o PDV-u, o porezu na dobit, Općeg poreznog zakona, zakona o posebnom porezu na motorna vozila te na kavu i bezalkoholna pića.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković kazao je kako je Hrvatska poslala pomoć Albaniji, koju je jutros pogodila serija potresa. Nije komentirao sastanak sa sindikatima u prosvjeti, koji je u tijeku, a na koji on nije otišao, već ga vodi predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić.

Potom je ministar Zdravko Marić nastavio s obrazlaganjem izmjena paketa poreznih zakona. U izmjene je uključeno i zadržavanje stope PDV-a na 25 posto, ne bi li se omogućilo povećanje plaća za javne službe.

Kazao je kako će primici učenika, točnije nagrade učenicima za vrijeme dualnog obrazovanja i praktičnog rada, također postati neoporezivi. Vezano uz paušale koje plaćaju vlasnici nekretnina za iznajmljivanje, to će se određivati prema mjestu u kojem se nekretnina nalazi, a ne po prebivalištu vlasnika.

Što se tiče poreza na bezalkoholna pića, on će ovisiti o količini šećera u pojedinom piću, ustvrdio je Marić. Vlada je izmjene jednoglasno prihvatila.

Ministar Davor Božinović iznio je Nacrt prijedloga zakona o vatrogastvu te između ostalog kazao kako se teži depolitizaciji vodstva vatrogasnih zajednica te će se predlagati da na čelu neke vatrogasne zajednice bude osoba sa iskustvom u vatrogastvu. Naveo je i kako će se razvijati aplikacije koje bi trebale olakšati funkcioniranje vatrogastva.

Ni nakon odrađenog dnevnog reda premijer Plenković nije spomenuo štrajk u prosvjeti.