Na ovotjednoj sjednici Vlade pljuštali su proračunski pokloni, ali prihvaćen je i Nacionalni plan reformi. Iako su u Vladi zadovoljni, od 159 planiranih projekata - dosad su proveli u potpunosti samo petinu

Galerija


Europska komisija o provedenim reformama dat će svoj sud, a za popravak dojma Vladi je ostalo još pet mjeseci.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Plenkoviću prekipjelo: "Nevjerojatan je način na koji me Milanović želi uvući u ovo blato. Ja ću se tome usprotiviti" Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Plenković o motivu: ''Napad na policajce pred Vladom ima elemente terorističkog akta'', situaciju s koronom nazvao zabrinjavajućom

Premijer Plenković zadovoljan je tempom provedbe reformi.

"Mislim da jednim intenzivnim radom i gotovo svakotjednim konzultacijama među resorima ostvarujemo jako dobar rezultat u provedbi Nacionalnog plana reformi", kaže premijer.

U vladinom planu 159 je mjera. Većina - 146 ih je pokrenuto, no tek 32 su provedene. Dio projekata kasni.

Oporba ima drugu optiku. Reforme ne vide!

"Jedino u Vladi RH na čelu s premijerom vide neke reforme, jer da naši građani vide reforme ne bi odlazili u Irsku, Njemačku i druge zemlje", smatra SDP-ov Gordan Maras.

Promjene ne vide ni poslodavci

Mirovinska reforma još se brusi i pod žestokim je udarom sindikata. Pilot projekt obrazovne reforme ne teče glatko. Vlada se hvali novim krugom porezne reforme, ali ni poslodavci i dalje ne vide promjene.

"To je onaj dio gdje ćemo nastaviti stiskati Vladu, da smanji rashodovnu stranu -
uzimanje od građana i poslodavaca, kako bi nam ostalo više novca za povećanje produktivnosti, konkurentosti i plaća", kaže Davor Majetić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

Umjesto da smanje, na što ih upozorava i Europa, Banski dvori povećavaju državnu potrošnju.

A vladajući političari uvjeravaju:

"Držim da smo ostvarili prosjek i program s kojim smo izašli na izbore, a to je da će se nakon mandata ove Vlade u Hrvatskoj živjeti bolje", mišljenje je HDZ-ova Branka Bačića.

No, pomaka u lošoj demografskoj slici nema. A ni devet mjeseci nakon Strmotine ostavke, nema ni novog državnog tajnika za demografiju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr