45% radnika, mahom mlađih otišlo je put zapadne Europe. Građevinske tvrtke moraju se zadovoljiti onim što imaju.


Hrvatska traži građevinske radnike. Vlada je odobrila uvoz 500 radnika iz inozemstva, ali građevinske tvrtke su ih razgrabile u dva dana. Taj sektor vapi i za peterostruko više radnika. No naši nezaposleni ne žele se prekvalificirati se za građevinare. 45% radnika, mahom mlađih otišlo je put zapadne Europe. Građevinske tvrtke moraju se zadovoljiti onim što imaju.

Vezani članci Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović gostuje u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Šef Gospodarske komore: ''Moramo povećavati plaće. Radnici danas idu za višim standardom" Slika nije dostupna Doznajte koja su tražena zanimanja

'Ostalo nam je starijih radnika koji nemaju gdje otići. Tesari, zidari, armirači su otišli trbuhom za kruhom pa bismo uvezli radnike koji bi trbuhom za kruhom došli u Hrvatsku', rekao je Ivan Babić, građevinar.

Radnike iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Rumunjske, Bugarske, kojima je ovdje nadnica dvostruko viša. Ali Vlada je odobrila dolazak samo 500 stranih radnika.

'Zašto Vlada škrtari sa ovim brojkama? Nama je to nepoznat podatak njima još uvijek nije jasan taj pojam nedostatka radnika. Mi ćemo tražiti uvoz još radnika mi smo tražili 1500 radnika odobreno je 500 i pokazalo se da to nije dovoljno. Na burzi ih nema, dijelom su se sad malo trgnuli, dijelom se zaposlili počinje sezona, međutim tih radnika građevinskih nema', rekla je Mirjana Čagalj iz HGK.

Postoji mogućnost prekvalifikacije, ali mnogima to nije mogućnost. Mnogi ne žele raditi građevinske poslove u Hrvatskoj za 9 eura na sat, nego žele raditi u Danskoj, Belgiji i Švedskoj za 40 eura na sat.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr