Vlada je odlučila da će od idućeg tjedna poskupjeti cigarete.

Galerija Poskupljuju cigarete (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Poskupljuju cigarete (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Poskupljuju cigarete (Foto: Dnevnik.hr) - 4 +0 Poskupljuju cigarete (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Od idućega tjedna cigarete će u prosjeku biti skuplje za kunu. "Joj, moj otac mi stalno prigovara za te cigarete, da bi si mogla ovo kupiti, priuštit ono, ali, eto…", kaže Ljuba.

Vezani članci Poziv: Problemi s računima na Cresu - 1 Kakva im je ovo matematika? Iznajmljivač dva kreveta plaća više od kampa s 3500: "Možda Lamborghinijem misle odvoziti otpad" Cigarete (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Hoće li zastupnici prestati pušiti nakon poskupljenja cigareta? ''Da, kad umrem''

"Ja ću pušiti dok budem hodao, disao. Mogla bi me spriječiti jedino teška bolest!", rekao je Marko. Do kraja godine Hrvatska je morala uskladiti trošarine s europskim propisima. Skuplje cigarete državnom proračunu na godinu će donijeti 160 milijuna kuna.

"Vjerujem da će manje ljudi u Hrvatskoj pušitii da će manje biti bolesnih i da ćemo imati puno više zdravih ljudi, uključujući i ministre, da će i oni manje pušiti", kazao je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

"Kad smo ovo raspravljali na užem kabinetu, samo je jedan član užeg kabineta digao ruku da je pušač", rekao je premijer Andrej Plenković.

Cijene cigareta u Hrvatskoj u posljednjih pet godina porasle su za 40 posto, a hrvatski građani plaćaju najskuplje cigarete u cijeloj Europskoj uniji s obzirom na mjesečna primanja. Na godinu u državni proračun, kroz kupovinu cigareta, uplatimo oko 6 milijardi kuna.

Najskuplje cigarete u Europi puše Norvežani - tamo cijena kutije iznosi 88 kuna. U Sloveniji je prosjek 30 kuna, Hrvatskoj 25, a Bosni i Hercegovini 20 kuna po kutiji. Najjeftinije cigarete su u Srbiji, gdje je cijena kutije 13 kuna, slijedi Albanija s 11 kuna, a najjeftinije se puši u Bjelorusiji, gdje cijena kutije iznosi 7 kuna.

"Ma da je duplo, oni će pušiti! Evo ovaj, to mi je susjed. Puši bez obzira na sve!", rekla je Dragica pokazujući na svog susjeda.

Godišnje u Hrvatskoj od pušenja umre 14 tisuća ljudi. Puši svaki treći muškarac, i svaka peta žena. Gotovo 50 posto mladih u dobi od 13 do 15 godina probalo je neki oblik duhanskog proizvoda. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju