Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ćirin posljednji ispraćaj

Vlada je drugi put u povijesti proglasila Dan nacionalne sućuti, evo što to znači

Oproštaj od Ćire Blaževića - 1
Oproštaj od Ćire Blaževića - 1 Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Danas je Dan nacionalne sućuti povodom posljednjeg ispraćaja Ćire Blaževića.

Vlada je na telefonskoj sjednici u četvrtak donijela Odluku o proglašenju 15. veljače 2023. Danom nacionalne sućuti u povodu smrti Miroslava Ćire Blaževića. Dan nacionalne sućuti u srijedu se obilježava isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja, priopćila je Vlada.  

Ovo je drugi put u povijesti da se proglašava Dan nacionalne sućuti. Prvi puta Vlada je to učinila u povodu smrti Olivera Dragojevića, 31. srpnja 2018. godine. 

Dan nacionalne sućuti obilježava se isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

Dan nacionalne sućuti, za razliku od Dana žalosti, ne podrazumijeva otkazivanje ranije planiranih priredbi, a uveden je po uzoru na neke druge europske države. 

Dan žalosti podrazumijeva zastave na pola koplja i odgađanje svih  zabavnih aktivnosti. Medijske aktivnosti moraju biti prilagođene tom danu, kao i TV program. 

Pročitajte i ovo Miroslav Ćiro Blažević Komemoracija Vlada proglasila Dan nacionalne sućuti povodom smrti Miroslava Ćire Blaževića

Prvi Dan žalosti proglašen je 24. ožujka 1997., u znak sjećanja na sve poginule i ubijene žrtve Domovinskog rata.

Posljednji Dan žalosti u Hrvatskoj proglašen je 5. siječnja 2021. godine, povodom tragičnog stradanja osmero mladih pripadnika hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini koji su izgubili život uslijed nesretnog slučaja na području Posušja u novogodišnjoj noći.

Hrvatska je dosad 12 puta proglašavala Dan žalosti, povodom 12 događaja. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene