Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UČITELJICE TUŽILE VLADU

Pregovori Vlade i sindikata o Kolektivnom ugovoru: "Do kada država misli varati 700.000 građana"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljaju se pregovori Vlade i sindikata javnih službi o Temeljnom kolektivnom ugovoru.

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić, sastao se s predstavnicima sindikata javnih službi. Ćorić će, u ime vladina pregovaračkog odbora, s njima pregovarati o sklapanju Temeljnog kolektivnog ugovora za sve službenike javnih službi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ogorčen sindikalni vođa Ribić o vođi ''Preporoda'': "On je marginalac koji sjedi u busiji dok mi pregovaramo" Slika nije dostupna KONAČAN DOGOVOR POTPISAN SPORAZUM Marić: Danas ide nalog za isplate božićnica

Danas su u Čakovcu članice sindikata Preporod podnijele tužbu protiv Vlade za isplatu šest posto povećanja osnovice plaće iz 2016. godine.

Uoči sastanka, Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja poručio je kako će inzisitirati da se država očituje "do kada misli varati svojih 700.000 građana".

"Vi znate što su napravili svima? Izmišljali su razne razloge da ne ispune svoju obvezu. Od 2009. država je obećala vratiti kada novaca bude. Ako već dvije godine raste BDP, tko može misliti da nastavnici, liječnici i sestre ne trebaju sudjelovati u rastu društvenog bogatstva. To nije normalno da se vara 700.000 građana, ne smijemo i nećemo to dopustiti", kazao je Ribić.

"Uljezi u timu"

Istaknuo je kako u sindikalnom pregovaračkom timu imaju "uljeze".

"Gdje toga ima da suprotna strana sastavlja pregovarački tim sindikata - to je nenormalna situacija", kazao je Ribić.

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić rekao je kako je cilj pregovora zadržati sva postojeća materijalna prava.

"Trebamo kvalitetnije riješiti prijevoz radnika te pitanja poput zabrane ili ograničavanja agencijskog rada", kazao je Stipić.

S vremenom smo "na knap"

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara, Ankica Prašnjak kazala je kako žele zadržati postojeća prava te poboljšati ona prava koja nisu dobro uređena Temeljnim kolektivnim ugovorom.

"Vrijeme je vrlo na knap. Moramo jako vrijedno raditi da se to dobro napravi", rekla je Prašnjak.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene