Drugi dio ekskluzivnog istraživanja Dnevnika Nove TV, povodom godine dana Vlade, donosi: koje su, prema mišljenju građana, najbolje demografske mjere, što kažu na Predsjedničine kritike Vladi i za koga bi glasovali da su danas predsjednički izbori.

Galerija


Najviše građana misli da je sigurno radno mjesto najbolja demografska mjera. Tako razmišlja 38 posto ispitanika. Potom dolaze besplatni vrtići, što podupire 33 posto građana. Tu su i besplatni udžbenici koje podupire 30 posto ispitanika.

Vezani članci Prosvjed poduzetnika u Zagrebu - 4 Prosvjed poduzetnika na Markovu trgu: "Ukinite nam namete. Jasno je da je, dovraga, bilo dosta. Shvatite nas ozbiljno!" Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Plenković uputio važnu poruku roditeljima uoči popuštanja mjera u školama: ''Ohrabrite se, iskoristite mogućnost''

Punu plaću drugih 6 mjeseci porodiljnog, važnom smatra 30 posto građana. Povećanje dječjeg doplatka podupire 26 posto građana, zatim dolaze povoljni stambeni krediti s 23 posto, a tu je i fleksibilnije radno vrijeme vrtića, što podupire 22 posto građana. Manji PDV na dječje potrepštine traži 18 posto građana, a status roditelj-odgajatelj za troje i više djece želi 15 posto njih. Jednokratnu pomoć za novorođeno dijete do 8000 kuna bitnom smatra 13 posto ispitanika, a da je povećanje broja onih koje obuhvaća dječji doplatak važno, smatra 11 posto građana. Niti jednu ili neku drugu mjeru želi 9 posto građana dok ne zna njih 1 posto.

Predsjednica kritizira vladu kako bi skupila političke poene

Upravo se i na demografiji Predsjednica posljednjih tjedana sve više razilazi s Vladom. Briga za Hrvatsku ili skupljanje glasova pred izbore? Da je ovo drugo, smatra 46 posto ispitanika, a njih 34 misli da je tu iskrena želja Predsjednice da se popravi situacija u Hrvatskoj.

Četiri posto građana misli da Predsjednica jednostavno želi da dužnost predsjednika Vlade i HDZ-a preuzme netko drugi umjesto Andreja Plenkovića. Ali i 4 posto njih misli da je u pitanju osobna netrpeljivost prema Andreju Plenkoviću. Da je u pitanju nešto drugo, misli 6 posto građana, a da je ništa od navedenog misli 1 posto građana, ne zna njih 5 posto.

Iako bi se Predsjednica morala zabrinuti što građani misle da samo skuplja glasove, utjeha joj može biti činjenica da većina, točnije 53 posto birača HDZ-a, misli kako ona ipak vodi brigu o Hrvatskoj.

Predsjednica u utrci za Pantovčak

Iako nije rekla da ulazi u reizbor, jasno je kako sve „miriše“ na to. Testirali smo Predsjednicu s osobama koje su najavile da su spremne ili nisu nikad demantirale želju za ulaskom u predsjedničke izbore. Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi tako 33,3 posto glasova. Slijedi Zoran Milanović sa 6,7 posto potpore, zatim Ivan Vilibor Sinčić s 5,0 posto pa Tonino Picula s potporom od 4,7 posto. Milan Bandić, ako opet uđe u predsjedničke izbore, može računati na potporu od mizernih 2,3 posto. Božo Petrov dobio bi 1,4 posto, a niti jedan od predloženih 1,1 posto. Zato bi nekog drugog izabralo 13,7 posto ispitanika, a zanimljivo je kako ne zna ili je neodlučno 29,6 posto birača. Odbija odgovoriti njih 2,2 posto.

Koga bi zaokružili birači HDZ-a, SDP-a i MOST-a?

Zanimljivo je vidjeti da je kod birača HDZ-a prvi izbor Predsjednica. Podupire je 63 posto birača vladajuće stranke, a samo je 15 posto neodlučno. No i 11 posto HDZ-ovih birača misli da bi kandidat trebao biti netko drugi.

Zato je kod birača SDP-a i bivše koalicije neodlučno 46 posto birača, a tek potom sa 17 posto dolazi Zoran Milanović kao mogući izbor. Kod Mostovih birača također je zanimljivo. Neodlučnih je 32 posto, a da bi kandidat trebao biti netko drugi, misli 28 posto njih. Predsjednica je tek na trećem mjestu s 20 posto. 

Istraživanje je provela agencija IPSOS na uzorku od 580 građana Republike Hrvatske. Istraživanje je provedeno od 7. do 8. lipnja 2018. godine. Pogreška mjerenja je +/-4%.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr