Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porez na novine

Milanović: Zašto se nitko nije pitao zašto je porez na dječje cipele i većinu hrane 25 %?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri Vlade premijera Milanovića danas su donijeli odluku o saniranju 2,5 milijarde kuna gubitaka HZZO-a. Sjednicu je premijer otvorio osvrnuvši se na raspravu o PDV-u na novine.

Na početku današnje sjednice Vlade, premijer Zoran Milanović osvrnuo se na nadolazeći vodeni val i rekao kako se radi sve po pitanju kako bi se spriječila ili umanjila šteta od poplava.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?''

Spomenuo je i raspravu u Saboru o PDV na tiskovine. 'Svaka porezna politika je politika i o odluka o tome koliko će se poreza na nešto plaćati je politika. Zajednička porezna politika u EU ne postoji, postoje određeni okviri i smjernice, ali ne više od toga. Treba odrediti prioritete. Nitko se nije pitao zašto je porez na dječje cipele i većinu hrane 25 %. Zašto njih ne oslobodimo poreza? Nikad nije lako zadovoljiti sve, ali stopa od 10 % PDV-a koju imaju novine opće informativnog karaktera i dalje je 2 i pol puta niža od PDV-a na većinu prehrambenih proizvoda, na većinu svega', rekao je premijer Milanović i dodao kako ovaj prijedlog Ministarstva kulture nije savršen, ali je izračunat i provodljiv. Vladin stav je kako se ovim prijedlogom potiče pisanje. 'Riječi i pismo su najgenijalniji čovjekov izum, čak i kad se loše piše', komentirao je premijer.

S europskom regulativom usklađuje se i zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju. Hrvatski osiguranici dobivaju pravo na prekograničnu zdravstvenu zaštitu u svim zemljama Europske Unije, a postoji i mogućnost da zahvat koji se može obaviti u nekoj od zemalja EU ide na račun HZZO-a. Ovaj prijedlog zakona predlaže uvođenje obveznog zdravstvenog osiguranja djece do navršene 18. godine života, kao zasebne kategorije osiguranih osoba, neovisno o tome imaju li ili ne nositelje obveznog zdravstvenog osiguranja preko kojeg bi ostvarili to pravo.

Ministar Branko Grčić pojasnio je Izvješće o korištenju pretpristupnih programa pomoći Europske unije za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2012. godine. 'Iz pretpristupnih EU fondova u prvih godinu i pol iskorišteno 200 milijuna eura. Prije toga u 3 godine iskorišteno je 250 milijuna eura. Ovo su rekordne isplate', rekao je ministar Grčić.

Vlada je dala mišljenje na prijedlog Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj čiji je predlagatelj zastupnik Valter Boljunčić. Konkretno radi se o preseljenju admnistrativnog središta Istarske županije iz Pazina u Pulu. Ministar uprave Arsen Bauk rekao je kako Vlada nema ništa protiv toga, ali da se o tome prvo mora odlučivati u Županijskoj skupštini. Ako se Skupština slaže   da administrativno središte Istre postane Pula, tada će suglasnost dati i Vlada i Sabor. 'Na taj način demantiramo sve glasine da Istrom želimo upravljati iz Zagreba', rekao je Bauk.

>>Linić: Najveća se bitka vodi kako bi se smanjio fiskalni deficit

Vlada je usvojila i prijedlog odluke o sanaciji gubitaka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz državnog proračuna. Podsjetimo, radi se o više od 5 milijardi kuna duga. Zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik naglasio je kako najveći dio duga otpada na lijekove. Ministar financija Slavko Linić na to je dodao kako je novac za pokrivanje duga osiguran te kako vraćanje duga ljekarnama praktički može početi već danas. Linić je pojasnio kako su se za pokrivanje ovog duga morali ponovno zadužiti kod banaka i to u iznosu od 3,3 milijarde kuna. 'Osiguran je i novac za plaćanje dugova kliničkih bolnica. Prvi dio plaćanja dugova bit će obavljen već ovaj tjedan', rekao je Linić.

Vlada je danas prihvatila i izuzetke u sustavu fiskalizacije. Izuzeci će biti veterinarske djelatnosti, točnije, kontrola životinja od zaraznih bolesti i nametnika koja će se provoditi izvan veterinarske ambulante. Fiskaliziran neće biti ni promet proizvodima u zrakoplovima Croatia Airlinesa.

Ministarstvo unutarnjih poslova nabavit će nova vozila u vrijednosti od 8 milijuna kuna. Radi se o osobnim vozilima, kombijima i motociklima u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH.

>>Sindikati i Vlada potpisali sporazum: 'Nema pobijeđenih niti pobjednika'

Na dnevnom redu Vlade danas je bilo čak 49 točaka dnevnog reda, među njima i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sportu, te izmjene i dopune Zakona medijima kojima je nakladnicima iz drugih država članica EU i drugih država ugovornica Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru omogućeno da za obavljanje nakladničke djelatnosti više ne trebaju imati sjedište,odnosno prebivalište Hrvatskoj, već je dovoljno da registriraju djelatnost, te imaju uredništvo u Hrvatskoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene