Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada prodaje Barru 18% dionica Plive?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je jučer na telefonski održanoj sjednici preporučila Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje da dionice Plive prenese u imovinu Umirovljeničkog fonda.

Kako je riječ o 3,117.127 dionica čija je vrijednost, u skladu s posljednjom ponudom američke kompanije Barr Pharmaceuticals koja je ponudila 820 kuna po Plivinoj dionici, nešto viša od 2,55 milijardi kuna, radi se vjerojatno o posljednjoj proceduralnoj fazi Vladine pripreme za prodaju Plivinih dionica Barru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Problemi u proizvodnji Nestašica popularnog antibiotika: Neće biti dostupan do kraja siječnja Slika nije dostupna Izraelska Teva novi vlasnik Plive

Naime, za točno tjedan dana, u srijedu, 11. listopada, istječe rok do kojeg svi oni koji su zainteresirani svoje dionice Plive mogu prodati Barru. To je ujedno, sudeći prema dosadašnjim kretanjima cijene dionica na burzama, vjerojatno zadnji dan na koji će te dionice vrijediti 820 kuna. 

Vladi bi prodaja dionica Barru po cijeni iz posljednje ponude donijela 2,24 milijarde kuna više od nominalne vrijednosti njezinih dionica. Sredstva prikupljena tom prodajom Vlada namjerava iskoristiti za isplatu zaostalog duga umirovljenicima.

Propadne li, naime, Barrova ponuda, analitičari su prilično jedinstveni u stavu da će se u igru vratiti islandski Actavis, ali sa svojom posljednjom cijenom od 795 kuna po dionici. Jednako tako niti Barr, čak i ako prikupi ciljanih pedesetak posto dionica, nakon sljedeće srijede više nije obavezan ostatak dionica otkupljivati po tako visokoj cijeni.

Prema podacima Središnje depozitarne agencije, Barr je uspio prikupiti malo više od pet posto dionica, i to tek nakon što je prošli petak svoj udio u vlasništvu Plive Barru prepustila Europska banka za obnovu i razvoj.

Domaći analitičari koji su uključeni u proces taj relativno rani EBRD-ov potez tumače kao signal podrške Barru. Zasad je, međutim, rano govoriti o tome hoće li Barr uspjeti do sljedeće srijede prikupiti željenih “više od 50 posto” Plivinih dionica. Jedan od razloga tome je i činjenica da se najveći dio Plive nalazi na Londonskoj burzi, a ondje deponirane dionice prikupljaju se na posebnom računu, koji je u tu svrhu otvorio Deutsche bank, i mi nećemo znati koliko ih je vjerojatno sve do posljednjeg dana utrke, objasnio je domaći analitičar blizak procesu preuzimanja.

Deutsche bank, koji je u tom poslu službeni predstavnik Plive, može iznijeti podatke i prije ako se pokaže da je prikupljena kritična masa dionica, no to, smatraju analitičari, nije vjerojatno.

U Deutsche banku nisu htjeli komentirati proces jer su obavezni šutjeti do kraja transakcije.

Unatoč formalnom povlačenju Actavisa iz utrke, Robert Wessman, predsjednik Uprave te kompanije, u intervjuu objavljenom u strukovnoj publikaciji ICIS Chemical Business Americas najavio je da je njegova tvrtka i dalje zainteresirana ako Barru propadne ponuda. 

"Barru će biti prilično teško domoći se željenih 51 posto jer mi već kontroliramo 21, a dodatnih 18 posto u rukama je države i ne vjerujem da ih je Vlada spremna sada prodati", rekao je Wessman. 

Predsjednika Hrvatske stranke umirovljenika Vladimira Jordana sinoć je iznenadila odluka Vlade pa je najavio da će stranka danas provjeriti što točno znači Vladina preporuka Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. 

"Naš je stav da se ne rasprodaje imovina HZMO-a do donošenja Zakona o privatizaciji, odnosno da Vlada novac za povrat duga umirovljenicima osigura iz drugih izvora. Do sada je uglavnom bila riječ o privatizaciji HT-a i Ine", rekao je Jordan za Jutarnji list.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene