Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Milanović: Možemo govoriti o malom rastu zaposlenosti, a to je možda i važnije od nezaposlenosti

Vlada Zorana Milanovića pohvalila se kako je do sada iz EU fondova od predviđenih 1,5 milijarde eura ugovorila 1,15 milijarde te kako, za razliku od HDZ-ove vlade, nema neiskorištenih sredstava.

13.00 Premijer Zoran Milanović sjednicu Vlade počeo je dobro raspoložen i s optimističnim vijestima koje dolaze s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o padu broja nezaposlenih ispod 300 tisuća.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Anja Šimpraga potpredsjednica Vlade Šimpraga o APN kreditu Banožića: "Mogla sam se prijaviti za stambeno zbrinjavanje, ali nisam"

'Bilo bi mi drago da mogu reći da je broj nezaposlenih pao ispod 200 tisuća, ali nije. No, ipak je trend dobar, nije povezan samo s turističkom sezonom, koja je tek na sredini, nego ovisi i o nekim drugim stvarima u hrvatskom gospodarstvu. Nešto se ipak događa, ljudi se ipak nešto malo zapošljavaju. Možemo govoriti o malom rastu zaposlenosti. To je možda i važnija kategorija nego broj nezaposlenih. Kad budemo ispod 200 tisuća možda i prestanemo govoriti o tome', kazao je premijer Milanović.

Vlada je usvojila Program obnove i saniranja katastrofe na području Vukovarsko – srijemske županije u dijelu koji se odnosi na opremanje obiteljskih kuća i stanova oštećenih i uništenih od poplava. Vlada će izdvojiti 30 milijuna kuna za namještaj i opremu, prije svega bijelu tehniku, a potpredsjednik Vlade Branko Grčić najavio je da bi u roku od sedam dana od završetka obnove sve kuće trebale dobtii kompletnu opremu i namještaj. Procjena je da bi taj iznos trebao biti dovoljan za opremanje svih oštećenih kuća.

13.20 - Potpredsjednik Vlade Grčić izvijestio je o povlačenju sredstava iz EU fondova. 

'Nastavili smo ubrzani trend apsorpcije sredstava koji je ova Vlada zapoečela. Od 1,5 milijarde eura koliko Hrvatska ima na raspolaganju, ugovoreno je 1,15 miliardi što je 65 posto svih dodijeljenih sredstava. Isplatili smo 653 milijuna eura, a proces realizacije projekata i dalje ubrzano teče', pojasnio je Grčić.

Naveo je kako je povrat sredstava u proračun EU zbog neiskorištenosti kod bivša Vlade iznosio 40 milijuna eura godišnje, a danas je taj iznos sveden na 'nulu'. Samo u mandatu ove vlade ugovoren je, kaže Grčić, iznos od 501 milijun eura iz IPA programa, dakle polovica ukupno ugovorenih sredstava.

'Isplatili smo 285 milijuna dok je za bivše vlade isplaćeno 127 milijuna eura', naglasio je potpredsjednik Vlade. 

Zoran Milanović se nadovezao: 'Usporedba s bivšom Vladom nije nikakva usporedba, kažu mi - nemoj se s njima uspoređivati. Ali ne možemo se uspoređivati s norveškom vladom, pa se onda moramo s bivšom vladom.'

Sindikati pozivaju Vladu da obustavi izdvajanje pomoćnih poslova iz javnih službi

13.25 - Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić u okviru izlaganja o izvješću o radu Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije izvijestio je kako su lani telekomunikacijski operateri imali rast ulaganja od sedam posto. Uložili su oko 2 milijarde kuna ili 54 eura po stanovniku, što je, kazao je ministar, prosjek EU. Operateri su imali pad prihoda od dva posto zbog snižavanja cijena usluga. Pokrivenost širokopojasnim internetom porasla je s 19 na 21 posto, a broj korisnika narastao je za 10 posto.

13.40 - Vlada je usvojila odluku o prodaji većine od 644.000 dionica Končar Elektroindustrije koji su u vlasništvu države i mirovinskih fondova. Sredstva će se, kako je kazao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, iskoristiti za dokapitalizaciju Petrokemije iz Kutine. 

'Imali smo pokušaj dokapitalizacije prije šest mjesjeci, no završiloje tako da nismo dobili ponuditelja. Vlada je restrukturiranje preuzela na sebe. U ovoj godini prediviđeno je refinanciranje duga od 400 milijuna kuna te dokapitalizacija sa 500 milijuna kuna, ali bit će uspješna i ako skupimo 250 milijuna. Iduće godine planiramo ulaganja u investicijski ciklus od milijardu kuna plus 140 milijuna kuna za zbrinjavanje radnika. Do 2018. Petrokemija će se dokapitalizirati sa 1,6 milijarde kuna', pojasnio je Vrdoljak. 

Ministar branitelja Predrag Matić kazao je da je Vlada za isplatu jednokratne pomoći braniteljima za ovu godinu osigurala 9,1 milijun kuna. No, kako je branitelja koji traže pomoć sve više, ona će biti nešto manja, a uvjeti za dobivanje bit će strožiji.

Ministar obrane Ante Kotromanović predstavio je prijedlog odluke o prelasku granice Oružanih snaga radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite. 

'Našim sredstvima su se gasili požari u drugim državama. To je humano, ali brate moj, to naplaćuju i bogatije države od nas! prokomentirao je premijer izrazivši nadu da će kanaderi pokriti bar troškove benzina.

Vlada je dala suglasnost i jamstvo Hrvatskim cestama za kreditno zaduženje od 180 milijuna eura, za potrebe financiranja građenja i održavanja državnih cesta i podmirenje kreditnih obveza u ovoj godini. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene