Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je prihvatila racionalizaciji okvirnog broja državnih službenika i namještenika.


Prihvatila je i uvođenje klauzule '2 za 1', odlazak u mirovinu, kao jedan od načina smanjenja broja zaposlenih u državnoj upravi. Prema podacima iz tog dokumenta, krajem travnja ove godine u tijelima državne uprave i uredima i stručnoj službi Vlade bilo je zaposleno ukupno 52.656 državnih službenika i namještenika.

Vezani članci Slika nije dostupna Požar iznad Kaštela: Izgorjelo 10 hektara borove šume Slika nije dostupna 'Kvalitetnom reakcijom ublažene posljedice poplave'

Od toga ih najviše zapošljavaju ministarstva, gotovo 45 tisuća, oko 4 tisuće je u državnim upravnim organizacijama, a u uredima državne uprave u županijama nešto više od tri tisuće službenika i namještenika.Ministar uprave Davorin Mlakar iznio je i podatak kako je na rukovodećim mjestima u tijelima državne uprave 5.890 službenika, ali i upozorio kako je to često bio i način da se kvalitetnim ljudima omogući da ostanu u državnoj upravi, odnosno da ne odu u privatni sektor.

>> Vrijeme je da se prereže pupkovina između politike i državne uprave

Po podacima iz obrazloženja kriterija, od travnja do kraja kolovoza ove godine broj zaposlenih u tijelima državne uprave smanjen je za njih 387. Smanjenje će se i nadalje nastaviti, a pri tom će se voditi računa o racionalizaciji unutarnjeg ustrojstva tijela državne uprave, funkcionalnosti, efikasnosti, ekonomičnosti kao i obvezama preuzetim prema EU.

Kod racionalizacije Mlakar ističe uvođenje klauzule '2 za 1', odnosno da se za dva čovjeka koja odlaze iz državne uprave može zaposliti jedan, a napominje i kako ove godine pravo na odlazak u punu starosnu mirovinu stječe 736 službenika. Potpredsjednik Slobodan Uzelac poručuje da treba voditi računa o kriterijima kvalitete te voditi računa o depolitizaciji državne uprave, jer, kaže, ne smijemo bježati od toga da ima politizacije uprave.(HIna)

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju