Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska Vlada donijela je odluku da se svim studentima koji prijeđu prag upisa i upisuju se unutar upisnih kvota od iduće akademske godine omogući besplatno studiranje na prvoj godini studija.


Vlada je, naime, donijela odluku o subvenciji troškova za prvu godinu redovitih studija na javnim visokim učilištima u Hrvatskoj u akademskoj godini 2010./2011. Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs istaknuo je da će se donošenjem te odluke omogućiti svim studentima koji počinju studirati ‘jednake startne pozicije’. ‘Ovom se odlukom svi studenti na prvu godinu upisuju shodno kapacitetima koji su na raspolaganja na visokim učilištima. Ako će redovno upisivati godinu za godinom u svom studiranju, mogu diplomirati bez ikakvih participacija, a koliko će manje biti uspješni toliko će snositi participaciju’, dodao je.

Vezani članci Sabor "Oporba uputila interpelaciju": Ovu riječ često čujemo u parlamentu, no znate li što zapravo znači? Andrej Plenković Objavljene nove cijene ulja, šećera i dviju vrsta mesa. Plenković zaprijetio: "Oni koji su neopravdano dizali cijene snosit će novčane kazne"

Objasnio je kako je do sada u sustavu visokog obrazovanja, osim redovitih i izvanrednih studenata, postojala i podkategorija studenata po osobnim potrebama koji su prešli upisni prag, ali su ispod crte, te su plaćali studiranje. Premijerka Jadranka Kosor istaknula je da ovom odlukom Vlada potiče nove studente da budu uspješni i redovito izvršavaju sve svoje obveze. ‘Ova je odluka ulaganje u budućnost Hrvatske’, rekla je Kosor i navela da je za provođenje te odluke u idućoj školskoj godini potrebno nešto više od 129 milijuna kuna. Od toga će se u ovoj godini iz ovogodišnjeg proračuna realizirati oko 26 milijuna kuna, a u sljedećoj proračunskoj godini preostalih 103 milijuna kuna, rekla je premijerka. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju