Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKA VJEŽBA

Što učiniti ako vaš grad pogodi potres ili neka katastrofa? Oni imaju sve odgovore na to pitanje

Pokazna vježba Civilne zaštite (Foto: Dnevnik.hr)
Pokazna vježba Civilne zaštite (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pokazna vježba Civilne zaštite (Foto: Dnevnik.hr) Pokazna vježba Civilne zaštite (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Pokazna vježba Civilne zaštite (Foto: Dnevnik.hr) Pokazna vježba Civilne zaštite (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Pokazna vježba Civilne zaštite (Foto: Dnevnik.hr) Pokazna vježba Civilne zaštite (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Pokazna vježba Civilne zaštite (Foto: Dnevnik.hr) Pokazna vježba Civilne zaštite (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Pokazna vježba Civilne zaštite (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Pokazna vježba Civilne zaštite održava se danas u Zagrebu, s ciljem informiranja građana o postupanju u kriznim situacijama. U akciji će biti prikazano spašavanje i prebacivanje tima civilne zaštite preko Save.

Jutros je području sveučilišne bolnice u Blatu, u Zagrebu, održana vježba postrojbi Civilne zaštite Grada Zagreba pod nazivom "Zagreb 2018" u organizaciji Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Pročitajte i ovo Omiška Dinara nije joj bilo spasa Strava na planinarenju: 26-godišnjakinja se odvojila od grupe i pala u provaliju na Omiškoj Dinari Lana i Zayn poginuli su, majka i stariji brat bore se za život tragedija u Americi VIDEO Pijana vozačica zabila se u ljude koji su slavili dječji rođendan: Poginuli su Lana (8) i njezin brat, puno je ozlijeđenih

Vježba je startala u 7 sati ujutro, a pokazni dio, koji je namijenjen građanima i medijima, i održao se s ciljem daljnje edukacije građana o kriznim situacijama, trajao je od 10:30 do 12 sati.

U sklopu pokaznog dijela vježbe prikazano je spašavanje i prebacivanje tima civilne zaštite preko rijeke Save. U akciji sudjeluju specijalističke i opće postrojbe Civilne zaštite Grada Zagreba i operativne snage Civilne zaštite u slučaju razornog potresa na području Zagreba, a između ostalog prikazano je pretraživanje ruševina bolnice Blato te spašavanje unesrećenih različitim tehnikama. Nakon završene pokazne vježbe, građani mogu razgledati opremu i razgovarati sa sudionicima vježbe.

"Cilj vježbe je uvježbavanje pretraživanja terena i spašavanja iz ruševina, komunikacija između različitih hitnih službi u uvjetima pada sustava veza, tijaža i pružanja hitne medicinske pomoći u slučaju razornog potresa" - stoji u priopćenju za javnost Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. 

Tijekom vježbe timovi su izvršili pretraživanje i spašavanje, speleološki tim je pretraživao podrumske prostore bolnice i teže pristupačna okna, timovi za spašavanje s potražnim psima pretražili su šire područje bolnice Blato, a pripadnici HGSS-a izveli su pretraživanje i spašavanje s visina

Sudionici vježbe su iz Ministarstva unutarnjih poslova – Policijske uprave zagrebačke, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, Hrvatske Gorske službe spašavanja – Stanice Zagreb, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, Zagrebačkog speleološkog saveza, Zagrebačkog radio-amaterskog saveza i dvije udruge za obuku potražnih pasa: Kluba za obuku službenih i sportskih pasa „Zagreb“ (KOSSP) i Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa (HUOPP), prenosi Hina.

Kako reagirati u slučaju nesreće ili prirodne katastrofe?

Na web-stranicama Državne uprave za zaštitu i spašavanje mogu se pronaći detaljne informacije o postupanju u različitim slučajevima prirodnih nesreća poput grmljavinskih nevremena, teške tuče, potresa, požara ili poplava.

Prije nesreće:

1. Upoznajte se s utvrđenim mjerama i planovima sigurnosti i zaštite za određeni prostor ili sredstvo (stambeni prostor, otvoreni prostor, kino, dvorana, dico klub...)

2. Upoznajte se s konkretnim mjerama zaštite preporučenim za pojedine događaje koji mogu ugroziti vašu sigurnost (požar, poplava, potres, toplotni val, olujno nevrijeme, suša, tuča...)

3. Posebnu pozornost obratiti na stvarne uvjete u prostoru u kojem se nalazite – infrastrukturu, opremu, broj ljudi, sredstva za spašavanje, spasilačke timove, brzinu reakcije...

4. Osposobite se za provođenje mjera osobne zaštite

5. Nabavite tranzistorski radio - kako biste mogli dobiti upute mjerodavnih institucija o poduzimanju zaštitinih mjera

Za vrijeme trajanja nesreće:

1. Ne širite paniku! + Ponašajte se prema uputama

2. Odmah po nastanku nesreće započnite primjenjivati mjere osobne zaštite

3. Započnite s provođenjem mjera uzajamne zaštite

Po završetku nesreće:

1. Nazovite broj 112

2. Ne koristite javne prometnice 

Pripremite se za potres

Na trusnom području Hrvatske potrebno je znati osnove ponašanja u slučaju razornog potresa. Godišnje se u Hrvatskoj osjeti oko 45 potresa i time Hrvatska spada u kategoriju seizmički trusnih zemalja.

1. Zakloni se ispod stola, u kutu sobe ili ispod nosive grede

2. Odmakni se od građevina, stupova, dalekovoda

3. Ako ste zatrpani skrenite pozornost na sebe lupanjem po zidu, cijevi – ne vikati jer se tako troši zrak

Što ne činiti? – ne koristiti stepenice, dizala i ne skakati kroz prozor

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene