Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Podružnica Sindikata novinara Hrvatske u 'Vjesniku' i tamošnji ogranak Hrvatskoga novinarskog društva pozvali su danas Vladu RH da se hitno očituje o sudbini toga dnevnog lista.


Zbog najavljene privatizacije lista te, kako kažu, zabrinjavajućih informacija o navodnom investitoru, iz 'Vjesnika' su poslali otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojemu ocjenjuju štetnim da se o privatizaciji lista odlučuje naprečac.

Pismo su poslali pošto je prvi potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva Radimir Čačić u medijima potvrdio postojanje potencijalnog kupca, a mediji su počeli nagađati da je riječ o britanskome investicijskom fondu Oak Investment Management Group' koji vodi Nikola de Frankopan, a za koji, tvrde u Sindikatu i HND-u, žustro lobiraju ljudi koji su 'Vjesnik' uništili i doveli ga do ruba stečaja.

'Smatramo štetnim da se o privatizaciji 'Vjesnika' odlučuje naprečac, prije bilo kakve informacije o pozivu za predaju ponuda ili barem prije jednostavne provjere investitora. Smatramo štetnim i skandaloznim da o tome pregovara uprava 'Narodnih novina' koja nas se, kako nam je rekao njezin predsjednik Petar Piskač, što prije želi riješiti, pod bilo kojim uvjetima', stoji u otvorenom pismu vjesnikovaca.

'Budući da je riječ o novinama koje su i dalje u državnome vlasništvu i u čije je financiranje dosad utučeni golem državni novac, smatramo kako postoji obaveza Vlade RH da 'Vjesniku' pristupi oprezno jer pristupa javnoj imovini te da pronađe rješenje prema modelu koji će biti transparentan', navode te ističu kako i predstavnici radnika žele sudjelovati u tom procesu. Smatraju da imaju dobre prijedloge te da je na vladi da procijeni što je od toga prihvatljivo.

'Sigurni smo kako je svima u interesu da se dođe do rješenja koje bi omogućilo opstanak dnevnog lista 'Vjesnika', njegov daljnji razvoj i očuvanje radnih mjesta', stoji u pismu koje su potpisale predsjednica sindikalne podružnice Biljana Bašić i Iva Borković u ime HND-ova ogranka u 'Vjesniku'.

Predsjednik tog ogranka Zlatko Herljević danas je dao ostavku zbog, kako je naveo, nemogućnosti da utječe na procese vezane uz sudbinu 'Vjesnika' s obzirom na to da vlada 'za taj problem, osim nekoliko kontroverznih ministarskih izjava, do danas nije pokazala minimalan interes'.

Mediji su danas objavili da je zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo u kolovozu prošle godine zatražilo istragu protiv vlasnika propale brokerske kuće 'Apex vrijednosnice' Nikole de Frankopana, čija je obitelj vlasnik nebodera na glavnome zagrebačkom trgu. Protiv njega je u svibnju 2009. Šted banka podigla kaznenu prijavu jer je navodno otplatio samo 10.000 od 50.000 eura kredita.

Nikola de Frankopan pripada obitelji koju su mediji prozvali i 'lažnim Frankopanima' jer nema dokaza da potječe od povijesne plemićke obitelji. (Hina)

Vezani članci Poskupljenje goriva, ilustracija Vladina uredba o gorivu: Građani oduševljeni, evo što kažu naftne kompanije Tomislav Ćorić Ograničavaju se cijene goriva, Ćorićevo ministarstvo pojasnilo detalje odluke
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju