Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je na sjednici vlade da na sutrašnji susret sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom ide s vjerom u dobar i konstruktivan susret na temelju kojeg će se graditi dobrosusjedski odnosi dviju zemalja i koji će biti novi početak u odnosima Hrvatske i Slovenije.


Premijerka Kosor sastat će se sutra u dvorcu Trakošćanu s predsjednikom slovenske vlade i to će biti njihov prvi sastanak otkako je ona preuzela dužnost predsjednice vlade. 'To će biti prvi naš susret, susret upoznavanja, i vjerujem da ćemo temeljem sutrašnjih razgovora i dalje graditi dobrosusjedske odnose dviju zemalja', rekla je Kosor na početku današnje sjednice vlade.

Vezani članci Slika nije dostupna Velika očekivanja od susreta Kosor i Pahora Slika nije dostupna Otkazan sastanak slovenskih i hrvatskih parlamentaraca

Dodala je kako se nada da će se već u rujnu ponovno sastati sa slovenskim premijerom Pahorom 's konkretnim prijedlozima za rješavanje problema'. 'Vrlo sam optimistična, idem puna srca, puna dobre volje i vjerujem da će to biti i da je to novi početak', rekla je Kosor.

'Spustiti tenzije i shvatiti da se radi o sporu o činjenicama'

Bilo bi korektno da se to pitanje stavi na stranu i sada rješava privremenim rješenjem, a potom na bazi međunarodnih konvencija i pred međunarodnom arbitražom, ako želimo konačno rješenje. Tu nam ne može ni jedna država pomoći i tu je pitanje činjenica, koje mora utvrditi sud, tvrdi Mesić.

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da bi volio kada bi se 'malo spustile tenzije' i kada bi i na slovenskoj i hrvatskoj strani shvatili da se radi o 'sporu o činjenicama', nakon čega bi vrlo brzo bilo moguće razrješenje.

'Volio bih kada bi malo spustili tenzije i kada bi i na jednoj i na drugoj strani shvatili da se radi o sporu o činjenicama i onda bi vrlo brzo moglo doći do razrješenja i ovog našeg bilateralnog pitanja', izjavio je Mesić. Drži da blokada hrvatskih pregovora nije samo zaustavljanje Hrvatske na putu u EU, radi se o 'zaustavljanju milenijskog pothvata, a to je europsko udruživanje, koje tada postaje pitanje Bruxellesa i Europe'.

Komentirajući sutrašnji susret premijerke Jadranke Kosor i slovenskog kolege Boruta Pahora, Mesić je rekao da je dobro da se upoznaju, ali da ne zna što će 'dalje od toga ići'. Na novinarsko pitanje koja je uloga SAD-a u rješavanju hrvatsko-slovenskog spora, s obzirom da se neke izjave iz Washingtona u hrvatskim medijima tumače da idu nama u korist iako se službeno SAD ne žele miješati, Mesić je rekao da je to bilateralni spor i otvoreno pitanje koje je bilo otvoreno i kada je Slovenija ulazila u EU.

>> Velika očekivanja od susreta Kosor i Pahora

>> Podrška SAD-u u angažmanu oko graničnog spora

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju