Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Hristos se rodi!"

Vjernici diljem Hrvatske obilježavaju pravoslavni Badnjak: Neki gradovi podijelili hranu i čaj

Obilježavanje pravoslavnog Badnjak (Foto: Dnevnik.hr)
Obilježavanje pravoslavnog Badnjak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Pravoslavni vjernici diljem Hrvatske u subotu obilježavaju badnjak. Vjernici su ujutro u svoje domove unijeli badnjake, a navečer će se okupiti oko posnog stola. U nekim je gradovima tom prigodom podijeljena hrana i čaj.

 

Rijeka je uistinu "luka različitosti"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gotova do 22h Proslava pravoslavnog Božića uz koronavirus: HZJZ objavio epidemiološke preporuke Slika nije dostupna DVIJE TISUĆE STRANICA Lagano blagdansko štivo: Johnson pozvao Britance da nakon božićnog ručka pročitaju sporazum o Brexitu

Unatoč kiši, odaziv na slavlje je bio vrlo dobar, a glazbenu podlogu uz pjesmu i narodna kola pružila je pjevačka skupina viškovskog ogranka Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

Na Koblerov trg je s čestitkama slavljenicima stigao i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

I ovaj događaj, koji se organizira u središtu Rijeke osmu godinu za redom, svjedoči o riječkoj otvorenosti i multikulturalnosti, rekao je Obersnel novinarima. Rijeka je uistinu "luka različitosti", što je glavni moto projekta Europske prijestolnice kulture 2020. godine, poručio je.

Organizatori okupljanja su Vijeće srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Rijeke, Srpska pravoslavna crkvena opština u Rijeci, SKD "Prosvjeta" pododbor Rijeka i Zajednica Srba Rijeka.

U riječkoj pravoslavnoj crkvi sv. Nikole u subotu ujutro liturgiju je vodio riječki paroh Mićo Kostić, a u subotu navečer će se tradicionalno zapaliti badnjak, grana ili stabalce hrasta, kod crkve Svetoga Đorđa.

Građanima Vukovara podijeljen čaj i girice

U središtu Vukovara je u organizaciji Kulturno umjetničkog društva "Sloga" i zamjenika vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine, Srđana Milakovića, upriličena podjela girica i toploga čaja.

"Sugrađanima želim da Božić provedu u blagostanju i ljubavi u krugu svojih obitelji i najmilijih uz tradicionalni pozdrav 'Mir Božji, Hristos se rodi'“, rekao je Milaković.

Istaknuo je da se na pravoslavni Badnjak nastavlja prošle godine započeta praksa podjele posne hrane u središtu Vukovara s namjerom da to preraste u tradiciju.

"Pri tom su svi građani dobrodošli jer želimo da ovaj javni prostor u središtu Vukovara poprimi oblik multikulturalnosti i multikonfesionalnosti", dodao je Milaković.

U subotu navečer će u dvorištima tri pravoslavne crkve u Vukovaru, kao i dvije pravoslavne crkve u prigradskim naseljima Sotin i Lipovača, nakon liturgije biti zapaljen badnjak. Pravoslavni vjernici su rano ujutro u svoje domove unosili badnjak (hrastovo drvo) a navečer će se okupljati oko posnoga stola.

Navečer se badnjak stavlja na ognjište jer grane hrasta na vatri simboliziraju svetost i toplinu koja grije i zbližava ukućane.

Vjernici se u Karlovcu okupili u crkvi sv. Nikole

Pravoslavni vjernici Karlovca okupili su se na Badnjak na večernjem bogosluženju u Sabornom hramu svetog oca Nikolaja Mirlikijskog.

Otac Darko rekao je Hini uoči liturgije na Badnjak da na bogosluženje nije pozvan nitko od uzvanika, da su dobrodošli svi vjernici i danas i na nedjeljnu, božićnu liturgiju u devet sati "da bi se pomolili da im Gospodin da snage da izdrže sve današnje kušnje i nevolje i da pronađu put mira i ljubavi do spasenja".

Poruke mira i ljubavi s tradicionalnom čestitkom "Mir božji, Hristos se rodi" bit će iz ovog hrama poslane i u nedjelju, s božićnog liturgijskog slavlja, kada će se čitati i božićna poslanica patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja.

Župan Karlovačke županije Damir Jelić sa zamjenicima putem medija je u prigodi pravoslavnog Božića uputio čestitku episkopu Gornjokarlovačkom Gerasimu i svim pravoslavnim vjernicima. "Želimo sretan i blagoslovljen Božić, uz mir i dobro, Hristos se rodi", poručio je župan.

U Sabornom hramu svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u karlovačkoj Zvijezdi, kojega Karlovčani zovu crkvom sv. Nikole, pravoslavlje se štuje od 1752. godine, kada je tu bila podignuta kapela, a onda je za veće potrebe pravoslavnih žitelja Karlovca 1787. godine izgrađena crkva.

Ona je, kako je nedavno istaknuo episkop gornjokarlovački Gerasim, kroz 230 godina dugačku povijest svoju sudbinu dijelila i dijeli s narodom. Nekoliko puta je bila devastirana, pljačkana, skrnavljena, i na kraju 20. stoljeća potpuno porušena, ali je prije deset godina ponovno podignuta iz temelja, rekao je vladika Gerasim i istaknuo da tako obnovljena "šalje duhovnu poruku da obnavljajući svoje svetinje za buduća pokoljenja obnavaljamo i sebe".

Vjernici u Vinkovcu palili badnjake

Službu bdijenja u pravoslavnom hramu sv. Duha u Vinkovcima predvodio je vinkovački paroh, protojerej Predrag Azap, nakon čega je uslijedilo tradicionalno paljenje badnjaka i molitva u dvorištu hrama.

"O Božiću ćemo se pozdravljati starim narodnim pozdravom 'Hristos se rodi!' Taj pozdrav, osim svekolike radosti, izražava mnogo više od tih par riječi, on je pozdrav za sve ljude, za život, za mir i sreću", kazao je paroh Predrag Azap. "Kristovo rođenje", dodao je, "podsjeća nas na potrebu da Božić proslavimo s našim voljenima, koji su nam važni, da im kažemo da su dragocjeni u našim očima."

Po njegovim riječima, Božić je prigoda da se čovjek sjeti i svoga djetinjstva, roditelja i lijepih uspomena kao i stare kuće, ognjišta i kolijevke te je jedna od poruka ovogodišnjeg Božića njegovati ljubav prema zavičaju.

"Zato neka mladi ne zaborave svoj zavičaj, neka mu se uvijek rado vraćaju. Ljubav prema zavičaju je bitan uvjet samobitnosti jednog naroda. Ova ljubav je slična ljubavi prema roditeljima", poručio je paroh Predrag Azap čestitajući vjernicima Božić tradicionalnim pozdravom 'Mir Božji, Hristos se rodi!'" (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene