Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kršćanska tradicija

Vjernici diljem Hrvatske danas obilježavaju blagdan Svih svetih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Blagdan Svih svetih, svetkovinu Katoličke Crkve kojom se slave svi sveci, kako oni već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu, obilježit će vjernici misnim slavljima diljem Hrvatske.

Tu kršćansku tradiciju prihvaćaju i mnogi nekršćani pa će tako na svetkovinu Svih svetih, a posebno na Dušni dan - 2. studenoga, mnogi ljudi posjetiti grobove svojih najmilijih, zapaliti svijeće, sjetiti se svojih pokojnika, a vjernici će se za njih i zajednički pomoliti.

Pročitajte i ovo Zemljište koje će država dati Crkvi Okončan višegodišnji spor FOTOGALERIJA Ovo su zemljišta koja će država dati Crkvi u zamjenu za Dinamov stadion Slika nije dostupna Državni blagdan Slavimo blagdan Svih svetih: Znate li što on znači?

Tradicionalno svečano euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na Mirogoju s početkom u 16 sati predvodit će zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić, koji će nakon mise kod središnjega raspela predvoditi blagoslovnu molitvu s odrješenjem za mrtve.

>> Ovako je gradski prijevoz organiziran tijekom blagdana

Mise će se služiti i u svim ostalim nadbiskupijama, biskupijama i župama. Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od IV. stoljeća, a prema odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. studenoga.

Spomendan mrtvih, odnosno Dušni dan, nastao je inicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona i slavi se 2. studenoga. Obilježava se od početka XI. stoljeća, a ubrzo se proširio među narodima. Prije blagdana Svih svetih i Dušnoga dana uobičajilo se pohoditi groblja, urediti grobove cvijećem i svijećama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene