Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ljubica Solar, djevojka srpske nacionalnosti, ubijena je prije 17 godina u svom stanu snajperskim metkom. Ubojica do danas nije pronađen, a Vjera Solar, Ljubičina majka, tvrdi da se slučaj sve ove godine zataškava.


Državno odvjetništvo odbilo je zahtjev za podizanjem kaznenih prijava u slučaju Solar, a Općinski sud ovih je dana odbio i zahtjev za naknadom štete. 

Vezani članci Policija, ilustracija Automobilom projurio križanjem pa na pješačkom naletio na 68-godišnjeg muškarca Joseph James DeAngelo mlađi (74) Bivši policajac osuđen na 11 doživotnih kazni: Ubio 13 i silovao na desetke žena, na izricanju presude ispričao se žrtvama

Ljubica je imala 19 godina kad je ubijena. njezina majka od 1991. pokušava ubojicu 'strpati iza rešetaka'. No ruka pravde nikako da ga dostigne, a godine borbe ubile su joj vjeru u hrvatsko pravosuđe.

Kazneni progon pao je u vodu. Institucije su zaključile kako za njega nema osnove. Općinski sud jednako je obrazložio i tužbeni zahtjev za naknadom štete od 220 tisuća kuna, s još jednim dodatnim obrazloženjem - zastarom. 

No Vjera Solar tvrdi da je ime ubojice, navodno bivšeg pripadnika Vukova, dobro poznato svima u Sisku pa tako i na sudu.

'Zna se tko je ubio moju kćer, to i vrapci pjevaju u Sisku na grani', kaže Vjera.

Odvjetnica obitelji Solar očekuje da barem nepravomoćna presuda oko odštetnog zahtjeva neće postati pravomoćna.

'Očekujemo da će drugostupanjsko tijelo, odnosno Županijski sud pobijanu presudu ukinuti i vratiti na ponovno suđenje odnosno, još bolje, preinačiti na način da u cijelosti usvoji tužbeni zahtjev', kaže Bojana Tadić.

U suprotnom obitelj Solar morat će platiti više od 80 tisuća kuna sudskih troškova.