Nevjerojatan je slučaj bivše predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec. Prije odlaska s te funkcije sama sebi je potpisala pravo na povlasticu 6 plus 6, iako ju je čekao posao.


Da je bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec četiri plaće uzela nezakonito, odlučilo je prije dvije godine Povjerenstvo. Omejec je tražila poništenje odluke, bez uspjeha. Sad je odluka i pravomoćna - uzela je novac koji joj ne pripada.

Vezani članci Lovorka Kušan, Goran Selanec i Andrej Abramović Što piše u izdvojenom mišljenju troje sudaca: "Neobično je imati spremne mjere za obranu od grizlija, a onda tražiti nove kad se pojavi jazavčar" Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Predstavnik ravnatelja bolnica: "Treba sjesti za stol i naći rješenje. Danas smo napravili sedam milijuna kuna novog duga"

Jasna Omejec nije se slagala s odlukom Povjerenstva da je povrijedila zakon jer je iskoristila povlasticu 6 plus 6, dok ju je čekalo radno mjesto na Pravnom fakultetu. Osporavala ju je na Upravnom sudu, a potom i na Visokom upravnom sudu.

No, Visoki upravni sud odbio je žalbu Jasne Omejec i time potvrdio da nije imala pravo primati 6 mjeseci naknadu u visini pune plaće koju je imala kao predsjednica Ustavnog suda.

I to zato što je imala ugovor s fakultetom o povratku na rad u roku od mjesec dana nakon prestanka dužnosti, no ona je tražila povratak u roku od 6 mjeseci, navodi se u presudi.

Prema odluci Povjerenstva - imala je pravo na dvije, a uzela je šest punih plaća, četiri plaće ili 83 tisuće kuna više od dopuštenog.

"Povjerenstvo dužnosnici nije izreklo sankciju s obzirom da u trenutku donošenja odluke Jasna Omejec već više od godinu dana nije obnašala dužnost predsjednice Ustavnog suda te sankciju ne bi bilo moguće naplatiti", kaže Martina Jurišić.

Visoki upravni sud nazvao je neetičnim i to što je odluku o pravu na 6 plus 6 Omejec sama sebi potpisala kao predsjednica Ustavnog suda.

"Ona je smatrala da po zakonu na to ima pravo. Kad sam ja postao predsjednik Ustavnog suda ukinuo sam joj to pravo, zato što je počela raditi na fakultetu", kaže Miroslav Šeparović.

Doznajemo da će Jasna Omejec pisati prigovor predsjedniku Visokog upravnog suda, jer je presuda prije objavljena u medijima, nego njoj dostavljena. Ona sama danas je nedostupna za komentar. Doznajemo i da Uskok provjerava slučaj, od Povjerenstva su zatražili dokumentaciju, što bi trebalo značiti da provode izvide, no, uobičajeno, to ne žele potvrditi.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr