Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na zagrebačkim tržnicama

STOJI K'O SUHO ZLATO Evo koje voće je jutros bilo skuplje od svinjetine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 2014. izvezli smo nešto više od 105 tisuća kilograma trešanja, ali smo zato uvezli čak 301 tisuću. A imamo sve preduvjete da bude obrnuto.

Od rano jutros ljubitelji trešanja u Zagrebu došli su na svoje. Otvoreni su 5. Dani zagrebačkih trešanja, pa će građani u idućih mjesec dana na 11 lokacija moći kupiti ovo sezonsko voće. I to od domaćih proizvođača. No mnogima su radost zbog početka sezone trešanja umanjile  visoke cijene. Trešnje su se jutros prodavale i po 40 kuna po kilogramu.

Pročitajte i ovo Beba - 3 Na snazi od sredine travnja Grad Zagreb diže naknadu za novorođenčad, bit će značajno viša Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?"

Kilogram trešanja tako je trenutačno skuplji od kilograma svinjetine. No, što stoji iza tako visokih cijena?

'Katedrala klope': Otkrivamo kako je doista raditi na najpoznatijoj hrvatskoj tržnici

'Problem je taj što se trešnja bere rukom. I u cijeni vam je 5-6 kuna berba samo', objašnjava proizvođač trešanja i predsjednik udruge "ZG Trešnja" Zlatan Kljaković Gašpić. Visokim cijenama unatoč, mnogi im ne mogu odoljeti. Neki zbog okusa, a neki zbog izgleda. Preporučuje ih i struka.

'Zato što su bogate tekućinom, kalijom, vitaminom C - dakle sadrže i antioksidanse, niskokalorične su', rekla nam je nutricionistica Karmen Matković Melki. Iako imamo sve preduvjete za njihovu proizvodnju i plasman, prošle godine Hrvatska je na svaku jednu izvezenu trešnju uvezla tri.

Preciznije, u 2014. izvezli smo nešto više od 105 tisuća kilograma trešanja, ali smo zato uvezli čak 301 tisuću. A imamo sve preduvjete da bude obrnuto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene