Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeni rezultati u subotu

Izlazna anketa Irish Timesa: 68 posto Iraca glasalo za legalizaciju pobačaja

Referendum o pobačaju u Irskoj (Foto: AFP) - 3
Referendum o pobačaju u Irskoj (Foto: AFP) - 3 Afp
Aktualno Galerija Referendum o pobačaju u Irskoj (Foto: AFP) - 3 Referendum o pobačaju u Irskoj (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Referendum o pobačaju u Irskoj (Foto: AFP) - 1 Referendum o pobačaju u Irskoj (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Referendum o pobačaju u Irskoj (Foto: AFP) - 2 Referendum o pobačaju u Irskoj (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp +0 Referendum o pobačaju u Irskoj (Foto: AFP) - 4 Galerija 1/4 >>
Irci su u petak glasali o ukidanju osmog amandmana irskog ustava, kojim je u toj državi zabranjen pobačaj. Prebrojavanje glasova počinje u subotu ujutro, a službeni rezultati očekuju se popodne. Međutim, izlazna anketa koju je naručio The Irish Times predviđa da je većina Iraca glasala za legalizaciju pobačaja.

Irci su velikom većinom glasali za promjenu ustava kojom će abortus biti legaliziran, zaključeno je u anketi koju je za The Irish Times napravio Ipsos/MRBI. Prema anketi, 68 posto ljudi glasalo je za prolazak referenduma, dok je 32 posto glasalo protiv.

Pročitajte i ovo Irska ima jedan od najstrožih zakona u Euorpi glede pobačaja (Foto: AFP) Krajem svibnja Jedan od najstrožih zakona u Europi: Irska održava referendum o pobačaju Slika nije dostupna Pritisci sve jači Irska najavila referendum o pobačaju: Vlada želi modernizirati ustav i iz njega izbrisati vjerske reference

Anketari su u petak intervjuirali 4.000 ljudi. Počeli su u sedam ujutro po lokalnom vremenu i obuhvatili 160 lokacija diljem zemlje. Statistička pogreška iznosi +/- 1,5 posto.

Glasovanje je trajalo do 11 navečer, prebrojavanje počinje u subotu ujutro, a službeni rezultati očekuju se popodne.

Pitanje legalizacije dovelo do velikog odaziva glasača

Prema posljednjim izvještajima, odaziv glasača u toj većinski katoličkoj zemlji vrlo je visok. Procjenjuje se da bi mogao nadmašiti i odaziv prije tri godine kada je 61 posto građana glasovalo o istospolnim brakovima i uvjerljivom većinom ih legaliziralo.

Pitanje pobačaja izazvalo je velike rasprave u Irskoj, no tek će današnji referendum pokazati je li više onih koji žele ublažiti strogi zakon ili većina želi da sve ostane isto.

"Glasujem misleći na svoju kćer, na nećakinje i sve žene Irske", rekla je Theresa Sweeney.

Katolička crkva nije se uključivala u raspravu o referendumu. Trenutačno je u Irskoj pobačaj dopušten jedino ako trudnoća ugrožava život majke. Zabranjen je čak i i slučajevima silovanja ili teške deformacije fetusa. Odluče li građani na referendumu da žele promjene, vlada planira legalizirati sve pobačaje do 12. tjedna trudnoće.

"Za sada je dobar odaziv diljem zemlje i nadam se da će pobijediti opcija ZA, ali naravno da ću ohrabriti svakoga da dođe glasovati. Velik odaziv bio bi dobra prednost za kampanju ZA", rekao je irski premijer Leo Vardakar.

Brojni iseljenici vratili su se u Irsku kako bi sudjelovali u referendumu jer se ne može glasovati poštom ili u veleposlanstvima. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene