Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci upozoravaju

Evo koliko loše Hrvati raspoređuju svoj novac!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većinu svojih prihoda građani Hrvatske investiraju u ono osnovno - hranu, što je jedan od najboljih pokazatelja siromaštva našeg društva. No, nutricionisti upozoravaju da novac koji imamo loše raspoređujemo.

Utjecaj krize jasno se vidi u statistikama po kojima građani trećinu svojih primanja troše na hranu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Visoke kazne Talijanski grad uveo novo pravilo: Pušenje samo na udaljenosti od pet metara od drugih Rajčice - 4 Berba podbacila Kupci će biti gladni domaće hrane: "Imamo manje za bar 40 posto"

'Što je zemlja siromašnija to je veći udio hrane u mjesečnoj potrošnji. Tako recimo razvijenije zemlje troše između 5 i 7 posto na hranu, dok se prosjek Europe kreće između 11 i 13 posto', kaže predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

>> Turisti dnevno potroše više od 300 kuna!

Iako će većina reći da je zdravlje na prvom mjestu - statistika kaže suprotno. Na voće i povrće potrošimo 3.700 kuna na godinu, samo tisuću kuna više nego na cigarete. Od zdrave prehrane važniji su i telefonski razgovori na koje trošimo više od četiri tisuće kuna.

Brine li vas rast cijena hrane?

  • Da, i sada je hrana preskupa
  • Ne, očekujem intervenciju da ne dođe do 'divljanja' cijena na svjetskom tržištu

Ukupno glasova:

'Sigurno da si potkradamo vlastitu budućnost i sigurno je da ćemo si jednog dana stvarati troškove u zdravstvu, znači ono što danas ne pojedemo koštat će nas na zdravstvenoj knjižici', kaže nutricionist Branimir Dolibašić. 'Troše na nebitno, na alkohol, cigarete, na gotovu hranu koja je štetna za organizam i onda postaju i deblji i onda su još nesretniji', kaže prodavačica Ana.

Prosječan Hrvat na godinu pojede 68,5 kilograma kruha, 39 kilograma krumpira, ali zato manje od sedam kilograma ribe i gotovo 11 kilograma šećera.

'Ja se bojim najviše toga da taj šećer pojedu djeca i da će se to tek za 10-15 godina vidjeti kroz krive navike i kroz eksploziju nekakvih kroničnih bolesti srca, pretilost', kaže nutricionist Dolibašić. Vlada bi, kaže, zbog zdravlja nacije ozbiljno trebala razmisliti o smanjenju PDV-a na voće i povrće, jer nezdrava prehrana kad tad dođe na naplatu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene