Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teško razlikovati istočne i zapadne goste

Nema razlika turista: Konzerve dolaze i s istoka i zapada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas, kažu na Jadranu - teško je razlikovati zapadne od istočnoeuropskih gostiju.

Neki su Poljaci drugi krug glasovanja zamijenili - odmorom na Jadranu. Nekad su, zajedno s Česima bili poznati kao gosti koji dovoze svoje konzerve.  No, glavno da stižu - ističu turistički djelatnici - zadovoljni što je početak srpnja puno bolje posjećen od prošlogodišnjeg.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Ova djeca ne smiju u zagrebačke vrtiće: "To je čista diskiminacija!" Turizam; ilustracija - 1 Dobar znak Turisti pohrlili provesti Uskrs na hrvatskoj obali: Nije samo Dubrovnik hit destinacija ove predsezone

Nekada, prisjećaju se duhoviti turistički djelatnici, nisu morali istaknuti zastavu da bi ih se prepoznalo. Danas, tvrde, razlike su sve manje izražene između Čeha, Poljaka, Slovaka, Nijemaca, Talijana, Austrijanaca

'Nema više da gost dođe avionom i uzme rent-a-car, nego osobni automobil i pravac... iz Njemačke i Austrije. Konzerve dolaze s istoka i zapada', kaže nam Vilson Baretić, turistički djelatnik.

Uvijek se na Jadranu iza leđa istočnim gostima šaputalo, kako ne troše ništa, kako samo udišu naš zrak, a hrane se, piju i uživaju u svemu onome, što su ponijeli od kuće.

Kolone automobila hrvatskom turizmu malo znače

I to se donekle promijenilo. No neke navike ostaju potpuno iste. Dok ogromne gužve i zakrčen promet na nekoliko kilometara od hotela, Česima, Mađarima i Poljacima gotovo ne smetaju, Austrijanac i Nijemac zamišljaju ljetovanje malo komfornije.

'To nije baš dobro, Morate ići automobilom, da bi ste bili sami, a jako je vruće', kaže Alfred iz Beča.

Na Jadran pristižu i kolone Talijana. U kategorijama dobro se zabaviti, dobro jesti i piti, ili na plaži samo besprijekorno izgledati, uvijek najradije biraju posljednju opciju.

I poruka turističkih djelatnika za kraj. Kolone automobila pa četiri puta više toliko ljudi, hrvatskom turizmu malo znače. Štede svi. Oni s istoka, jednako kao i oni sa zapada Europe.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene