Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mijenja se zakon

Sprema se velika novost u radu prosvjetne inspekcije: Prijave više neće moći biti anonimne

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Ministarstvo znanosti i obrazovanja predložilo je izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji s ciljem, kako navode, zaštite prosvjetnih radnika i školskih ustanova od neutemeljenih i proizvoljnih prijava.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja izvijestili su da su danas u proceduru upućene izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji. Jedna je od izmjena i to da svaka predstavka koju će prosvjetna inspekcija razmatrati, uz upozoravanja na nepravilnosti u radu škole, mora sadržavati i ime i prezime prijavitelja. Druga izmjena odnosi se na zajamčenu anonimnost prijavitelja prema trećoj strani. To znači da će inspektor morati znati tko je prijavitelj, ali onaj tko je prijavljen niti itko drugi neće biti upoznati s tim tko je prijavio nepravilnosti.

Izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji kojima se ukidaju anonimne prijave donesene su kako bi svi građani ostvarili svoja zakonska prava, ali i kako bi prosvjetni radnici, odnosno školske ustanove koje podliježu nadzoru, bili zaštićeni od proizvoljnih ili neutemeljenih prijava.

U posljednjih pet godina zabilježeno je 11.367 prijava, od kojih je 23,15% bilo anonimno. Namjera je ovim izmjenama spriječiti zlouporabu instrumenta prijave prosvjetnoj inspekciji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sprema se prosvjed Fuchs odgovorio vrtićkim tetama iz udruge Sidro: "Otvoreno pismo poslano na krivu adresu" Slika nije dostupna PRIPREMITE SE NA VRIJEME Pogledajte kada će školarci u ovoj školskoj godini ići na praznike

Iz Ministarstva ističu da je riječ o minimalnim izmjenama koje su “hitne i nužne”. Najavljuju izmjene cjelovitog paketa zakona tijekom iduće godine, a među kojima su i Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Zakon o stručno-pedagoškom nadzoru te novi Zakon o prosvjetnoj inspekciji. U javno savjetovanje izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji bit će upućene nakon suglasnosti Ureda za zakonodavstvo Vlade RH. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene