Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjetske novinske agencije opširno su u ponedjeljak kasno navečer izvijestile o izručenju bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera Hrvatskoj, podsjećajući na slučajeve za koje je Sanader osumnjičen i dajući presjek zbivanja od njegova uhićenja do danas.


Agencije prenose detalje o njegovu izručenju navodeći kako je ono obavljeno u najvećoj tajnosti te kako je Sanader u srebrnom mercedesu pod pratnjom policije prevezen od slovensko-hrvatske granice do pritvora u Remetincu. Također navode kako će biti smješten u ćeliji ženskog dijela zatvora no da neće uživati nikakve posebne privilegije.

Agencija Reuters
u opširnom izvješću podsjeća na okolnosti vezane uz njegovo uhićenje 10. prosinca te ističe kako je protiv Sanadera pokrenuta istraga u pet slučajeva u kojima ga se sumnjiči za korupciju i zloupotrebu položaja u vrijeme dok je bio na dužnosti hrvatskog premijera od 2003-2009.

France Presse: Sanader je najviši hrvatski dužnosnik osumnjičen korupciju i zloupotrebu položaja

Vezani članci Ivo Sanader Vrhovni sud oslobodio Sanadera za aferu HEP-Dioki: ''Utvrđeno je da je nastupila zastara kaznenog progona'' Aleksandar Vučić Američki demokrati upozoravaju Bidena na Vučićevu politiku: "Super! Ja sam kriv za to, Robin Hood koji se bori za svoj narod"

Također navodi da bi daljnja istraga mogla potrajati još mjesecima dok protiv Sanadera bude ili podignuta optužnica ili pak bude oslobođen sumnji. Reuters podsjeća da je Hrvatska prošlog mjeseca, pod vodstvom premijerke Jadranke Kosor, okončala pregovore s EU, nakon što je poduzela antikorupcijske reforme, te da se nada ulasku u članstvo 2013. godine, kao i da je očekuju daljnji napori u borbi protiv korupcije u vrijeme nadzora koji će EU s tim u vezi imati do njezina članstva.

France Presse
, prenoseći detalje vezane uz izručenje, podsjeća da je Sanader najviši hrvatski dužnosnik koji je osumnjičen za korupciju i zloupotrebu položaja od uspostave hrvatske neovisnosti 1991. godine. Ističući kako će se Sanader naći na meti istrage antikorupcijskih sudaca, AFP navodi kako će se tijekom istrage nastojati utvrditi je li bivši hrvatski premijer primio mito od 10 milijuna eura od mađarskog naftnog giganta MOL-a kako bi se osigurala većinska kontrola u hrvatskoj nacionalnoj naftnoj kompaniji INA, za što ga se sumnjiči.

Financial Times je izvijestio kako se Sanaderova nasljednica i bivša bliska suradnica Jadranka Kosor uskoro okrenula protiv njega pokrenuvši veliku antikorupcijsku kampanju kako bi pokazala spremnost Hrvatske za ulazak u EU

Također navodi kako ga se sumnjiči za zloupotrebu položaja vezano uz slučajeve medijskih kampanja vođenih preko lokalne tvrtke za odnose s javnošću. Agencija podsjeća da je u vrijeme Sanaderova mandata Hrvatska pokrenula pregovore o pridruživanju te da je tijekom njegova mandata primljena u NATO, kao i na njegov sukob s HDZ-om i premijerkom Kosor nakon odlaska s dužnosti. AFP dodaje da do povratka Sanadera u Hrvatsku dolazi u osjetljivom političkom trenutku uoči skorih parlamentarnih izbora.

ANSA o crnim fondovima HDZ-a

Slovenska tiskovna agencija STA također podsjeća na kronologiju događaja od Sanaderova uhićenja do njegova izručenja, ističući kako ga hrvatsko pravosuđe sumnjiči za aferu povezanu s agencijom Fimi-media i prelijevanje novca iz javnih poduzeća i nekih ministarstava u crne fondove HDZ-a i Sanaderovih bliskih suradnika. Spominju se i drugi slučajevi korupcije u javnim poduzećima u koje je, kako se sumnja, bio upleten i Sanader te se posebno izdvaja slučaj Hypo Alpe Adria banke u Hrvatskoj, kao i sumnje u mito od 10 milijuna eura u slučaju mađarskog MOL-a.

Talijanska tiskovna agencija ANSA izvijestila je o izručenju Sanadera i prebacivanju u Remetinec. ANSA prenosi da je hrvatsko sudstvo izdalo nalog za uhićenjem bivšeg hrvatskog premijera osumnjičenog za korupciju i zloupotrebu vlasti. Navodi se kako je on od nekih javnih poduzeća i ministarstava tražio naručivanje medijskih kampanja od tvrtke koja je bila usko povezana s njim te da je od tih usluga oko 20 milijuna eura završilo u crnim fondovima HDZ-a, za financiranje stranke i pojedinačne isplate njegovim bliskim suradnicima.

Spominje se i Sanaderova umiješanost u aferu Hypo banke kao najistaknutiji slučaj, kao i slučaj navodnog dobivanja provizije od 10 milijuna eura od mađarskog MOL-a za kontrolu većinskog paketa dionica INA-e. ANSA navodi i kako je hrvatska premijerka Jadranka Kosor bila Sanaderova bliska suradnica, a da je potom nakon njegova odlaska s dužnosti pokrenula antikorupcijsku kampanju koja je, uz Sanadera, obuhvatila tri bivša ministra i desetke visokih političkih i gospodarskih dužnosnika koji su svi povezani sa strankom na vlasti. Agencija podsjeća da je Hrvatska prije dva tjedna zaključila pregovore s EU u kojima je jedan od temeljnih zahtjeva bio borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Financial Times: Kosor okrenula leđa Sanaderu uskoro nakon njegova odlaska

Srbijanske agencije Tanjug i Beta također su opširno izvijestile o izručenju bivšeg hrvatskog premijera Sanadera Hrvatskoj. Tanjug uz kronologiju događaja vezanih uz uhićenje Sanadera u Salzburgu te uz okolnosti njegova izručenja Hrvatskoj, navodi sumnje u zloupotrebu položaja u slučaju nezakonita poslovanja Hrvatske elektroprivrede i Diokija te u slučaju marketinške agencije Fimi-medija, a također potsjeća na otvaranje istrage u austrijskom Tirolu vezane uz jednu austrijsku banku te primanja mita u slučaju mađarskog MOL-a. Na ove slučajeve ukazuje u svom izvješću i agencija Beta.

Financial Times u svom internet izdanju također izvješćuje o izručenju bivšeg hrvatskog premijera Sanadera Hrvatskoj podsjećajući na njegovo povlačenje s vlasti u srpnju 2009. te navodeći kako se njegova nasljednica i bivša bliska suradnica Jadranka Kosor uskoro okrenula protiv njega pokrenuvši veliku antikorupcijsku kampanju kako bi pokazala spremnost Hrvatske za ulazak u EU.

List podsjeća kako je prošloga mjeseca Hrvatska dobila zeleno svjetlo za ulazak u EU 2013. kao i na to da neke članice, uključujući Veliku Britaniju i Nizozemsku, i dalje inzistiraju na procesima i osudama kojima bi Hrvatska dokazala provođenje svoje pravosudne reforme. Popis afera list počinje s agencijom Fimi media te također spominje navodnu proviziju u slučaju MOL-a, afere vezanu uz Hrvatsku elektroprivredu i Hypo Alpe Adria banku, kao i moguću povezanost uz slučaj Podravke. Izvješćuje također o blokadi 3,37 milijuna eura vrijedne Sanaderove imovine, uključujući bankovne račune, umjetnička djela i nekretnine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju