Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeće za Hrvatsku - ne u EU traži javnu raspravu na kojoj će ravnopravno biti zastupljene i financirane obje opcije, za i protiv pristupanja EU.


Skupina stranaka, udruga i istaknutih pojedinaca, okupljenih u 'Vijeće za Hrvatsku - ne u EU', uputila je državnim institucijama zahtjeve za poništenjem odluke o raspisivanju referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji 22. siječnja, te za provedbom javne rasprave na kojoj će ravnopravno biti zastupljene i financirane obje opcije, za i protiv pristupanja Hrvatske Uniji.

Vezani članci Gordan Maras Zagrebački SDP pokreće referendum za opoziv Bandića: "Nemamo više vremena" Izjašnjavanje profesora o ponudi Vlade (Duško Jaramaz/PIXSELL) - 1 Sindikat Preporod: Plenkovićevu ponudu odbilo 88,03 posto članova

Supotpisnici zahtjeva, 11 stranaka, 11 udruga i neformalnih grupa građana te šest istaknutih pojedinaca, navode da su se okupili kao vjerodostojne snage u obrani suvereniteta Republike Hrvatske pod imenom 'Vijeće za Hrvatsku - ne u EU', te zajednički i koordinirano provode aktivnosti informiranja građana kroz, kako ističu, blokiran medijski prostor.

Devetnaest dana prije zakazanog roka za provedbu referenduma u Vijeću ocjenjuju nedopustivim korištenje nacionalnih i lokalnih medijskih koncesija za plasiranje jednostranih promidžbenih poruka te informativnog programa za promociju isključivo jedne teze, koju smatraju iznimno opasnom i štetnom za Hrvatsku.

'To nije demokratska javna rasprava, nego najobičnija podvala jer se u devetnaest dana ne može raspravljati o temi napisanoj na 100-tinjak tisuća stranaca', upozorio je predsjednik udruge 'Volim Hrvatsku Ne u EU' Roko Šikić, dok se Marija Jelinčić (Demokratska stranka žena) pita 'zašto bismo teško izboreni nacionalni i ekonomski suverenitet sada mijenjali za 'jedan posto suvereniteta'.

Sačić: Građanima se mora jasno reći da će živjeti lošije ako se uđe u EU

Problem 'pljačkaške privatizacije' i rasprodaje nacionalnog bogatstva moći ćemo riješiti samo u svojim nacionalnim granicama, poručila je.

Građanima se mora jasno reći da će lošije živjeti ako Hrvatska uđe u Uniju, upozorio je Željko Sačić (Stranka za bolju Hrvatsku) koji smatra da je to propustilo učiniti 'izdajničko političko vodstvo bez snage i vještine, od Sanadera, preko Jadranke Kosor do Milanovića'.

'Svi su oni pribjegli podaničkom, kmetskom mentalitetu i priklonili se Bruxellesu odakle svi bježe', kazao je Sačić, upozoravajući da će nakane oporezivanja privatne i rasprodaje državne mirovine dovesti do pretvaranja Hrvatske u koloniju. Samo fiksni trošak ulaska Hrvatske u EU stajat će nas 4,1 milijarde kuna, upozorava Sačić koji se pita 'gdje ćemo naći taj novac'.

Da Hrvatska ima dovoljno uvjeta da opstane sama i neovisna poput Švicarske smatra Dean Golubić, predsjednik Nacionalnih demokrata, koji je upozorio na opasnost da 'postanemo samo jeftina radna snaga u državi koja neće biti naša'.

>> Znate li tko je rekao NE Europskoj Uniji?

Provedba referenduma, bez mogućnosti pružanja objektivne i pune informacije o posljedicama mogućeg ulaska po, kako ističu, dokazano i opće poznato krivotvorenim biračkim popisima, u potpunosti poništava legitimnost na taj način donesene referendumske odluke, naglašavaju u Vijeću, iz kojega najavljuju veliki skup 14. siječnja na Trgu bana Jelačića na kojemu će građane upoznati 'sa svim relevantnim argumentima protiv pristupanja Uniji'. (Hina)