Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Središnja tema sjednica

Vijeće za domovinsku sigurnost predsjednice RH prihvatilo preporuke za razvoj obrambene industrije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjednici Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednice Republike u četvrtak su prihvaćene preporuke Vijeća za budući razvoj obrambene industrije u Hrvatskoj, što je bilo središnjom temom prethodnih dviju sjednica.

Kako je priopćeno iz Ureda predsjednice RH, te će se preporuke u sljedećem razdoblju predstaviti javnosti, kao podloga za daljnju raspravu i zajedničke napore u podizanju konkurentnosti hrvatske obrambene industrije na globalnom tržištu. Ključ uspjeha Vijeće vidi u "zlatnom trokutu“, odnosno sinergiji između državne uprave, gospodarstva i znanstvene zajednice, koja je nužan preduvjet ubrzanog tehnološkog razvoja, a posebno pojačanog ulaganja u istraživanje i razvoj novih tehnologija.

Pročitajte i ovo Milanović o Kolindi - 7 Oštre izjave Bivši ruski veleposlanik komentirao eksplozivne optužbe bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Kolinda Grabar-Kitarović - 1 Tko je sabotira i protiv nje lobira... Što je presudilo da Grabar-Kitarović izgubi izbore? Eksplozivne optužbe o Rusima nije pojasnila, a Dnevnik Nove TV pitao je SOA-u što zna o tome

Isto tako, navodi se dalje, predstavljen je presjek rada Vijeća od njegovog ustrojavanja. U tom je pogledu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović naglasila kako je Vijeće u svome radu otvorilo neka vrlo značajna pitanja iz domene sustava nacionalne sigurnosti, obrambenog sustava, sustava unutarnje sigurnosti i sustava civilne zaštite, odnosno Sustava domovinske sigurnosti u cjelini. Pojam domovinske sigurnosti označava koncept koji je predsjednica Republike promovirala još u svojem izbornom programu, tražeći modele povezivanja u jedinstven, integralan model upravljanja, usmjeren na zajedničko djelovanje svih sastavnica sustava u upravljanju sigurnosnim rizicima.

Geopolitičko i sigurnosno okružje Republike Hrvatske koje je obilježeno nestabilnošću i uvijek novim i promjenjivim izazovima zahtijeva nove i prilagodljive sposobnosti širokog spektra dionika toga sustava, čijoj izgradnji je i Vijeće za domovinsku sigurnost kroz svoje rasprave i prijedloge značajno doprinijelo, navodi se u priopćenju. Na 16. sjednici Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je svim članovima Vijeća na uloženom trudu, radu i posvećenosti. Naglasila je kako su joj svojim savjetima pomogli u donošenju odluka u obnašanju dužnosti vrhovne zapovjednice Oružanih snaga i provedbi njene ustavne zadaće u skrbi za nacionalnu sigurnost Hrvatske. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene