Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednica očekuje preporuke DUZS-a

Vijeće za domovinsku sigurnost na Pantovčaku analizira protupožarnu sezonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojna su pitanja koja zahtijevaju odgovore i bilo bi neodgovorno ne ukazati na poteškoće s kojima smo se ove godine susretali u protupožarnoj sezoni, ali i ne razmijeniti dobra i korisna iskustva s terena, kazala je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak u uvodu 10. sjednice Vijeća za domovinsku sigurnost, koje na Pantovčaku analizira ovogodišnju protupožarnu sezonu.

Uz članove Vijeća na sjednici sudjeluju i predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatske vatrogasne zajednice, te glavni i županijski vatrogasni zapovjednici. Tema je što učinkovitije uvezivanje vatrogastva u budući sustav domovinske sigurnosti.

Ključne bolja koordinacija i primjena resursa

Pročitajte i ovo Neboder u požaru Vatrogasci na terenu VIDEO Užas usred noći: Gori neboder od 28 katova, na cestu padali užareni dijelovi Požar progutao obiteljsku kuću - 1 Bez krova nad glavom Otkriven uzrok požara u Donjem Miholjcu, susjeda opisala dramatične trenutke: "Diži se susjeda, gori ti kuća!"

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u uvodu kazala kako zemlja ove godine, s obzirom na poplave koje su uslijedile nakon brojnih požara, nije bila pošteđena elementarnih nepogoda, a ključnim je pitanjem istaknula bolju koordinaciju i primjenu resursa koji su na raspolaganju.

Podsjetivši da će prijedlog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti uskoro biti upućen u saborsku proceduru na usvajanje, Grabar-Kitarović je upozorila da njegovim donošenjem tek počinje ustrojavanje tog sustava, te će trebati primijeniti i implementirati sva iskustva i lekcije iz ovogodišnje i svih ranijih protupožarnih sezona.

Smatra da je iz ovogodišnje protupožarne sezone vidljivo da je na tom planu moguć i ostvariv napredak, a nužnim drži jedinstveni sustav upravljanja i zapovijedanja u kriznim situacijama poput požara, s jasnom podjelom uloga, nadležnosti i odgovornosti.

"Mora biti nedvojbeno jasno tko je za što odgovoran i tko o čemu donosi odluke. Ne bismo si više nikada smjeli dopustiti da postoje nejasnoće ili različita tumačenja jesu li Oružane snage Republike Hrvatske pozvane u ispomoć, jesu li angažirane na najbolji mogući način i na najboljem mogućem mjestu i koriste li se njihovi resursi na najbolji način", kazala je.

Stalno se ponavljaju primjedbe da se zračne protupožarne snage u pojedinim slučajevima nerezonski angažiraju, što zbog ograničava njihovu primjenu na mjestima gdje bi možda bile učinkovitije. Stoga, dodaje, želi čuti razmišljanja nazočnih, po mogućnosti i prijedloge o podizanju učinkovitosti sustava, pri čemu poseban problem predstavljaju vremenski uvjeti kad se zračne snage ne mogu angažirati.

Predsjednica ističe da uloga Oružanih snaga u protupožarnoj zaštiti nije ni približno jedina tema koja zahtijeva raščlambu i unapređivanje, a značajnim pitanjem smatra učinkovitost tijela lokalne vlasti u ispunjenju svoga dijela protupožarnih zadaća. "Posebno u pogledu prevencije požara, kroz održavanje i uređivanje površina i slične aktivnosti vjerujem da postoji značajan prostor za napredak", ustvrdila je.

Očekuje preporuke DUZS-a

Sudionike je zamolila za "potpunu otvorenost" jer je nužno prepoznati i imenovati nedostatke kako bi ih se otklonilo. "Vjerujem da će to dati dobar poticaj DUZS-u da nastavi s ovim procesom i prije sljedeće sezone, sljedećeg ljeta za koje se nadamo da će biti puno mirnije i s puno manje požara, napravi možda preporuke koje su temeljene na zajedničkom iskustvu svih vas nazočnih", rekla je Grabar-Kitarović.

Nakon nje prezentaciju, prema dnevnom redu, drži šef DUZS-a Dragan Lozančić, a potom predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice.

Grabar-Kitarović vjeruje da će izlaganja dviju krovnih organizacija u sustavu suočavanja s elementarnim nepogodama, pružiti dobru podlogu za daljnju raspravu, a želi čuti i iskustva i promišljanja županijskih vatrogasnih zapovjednika, koji se "zaista nalaze na prvoj crti bojišnice u borbi protiv požara, a ove godine su bili na posebnoj kušnji".

Nakon završetka sjednice, najavljeno je, Ured predsjednice objavit će priopćenje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene