Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vijeće EU-a verificiralo mjerila za otvaranje još dva poglavlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće EU-a potvrdilo je da je Hrvatska ispunila mjerila za otvaranje pregovora u poglavljima Sloboda kretanja kapitala i Regionalna politika i koordinacija strukturalne pomoći, doznaje se iz diplomatskih izvora u Bruxellesu.

Veleposlanici zemalja članica EU-a, koje čine Stalni odbor EU-a (COREPER), potvrdili su jučer da je Hrvatska ispunila dva mjerila u poglavlju Sloboda kretanja kapitala i jedno mjerilo za Regionalnu politiku i koordinaciju strukturalnih instrumenata.

Pročitajte i ovo Željko Lacković Potvrdio je Nezavisni Željko Lacković: Bit će dio pregovaračkog tima DP-a, ali jedno ne želi otkriti Slika nije dostupna Napredak u pregovorima Vandoren: Pred Hrvatskom izazvov da dokaže rad na promjenama

Nakon toga predsjedništvo EU-a upućuje pismo hrvatskoj Vladi i traži od nje da dostavi svoja pregovoračka stajališta.

Nakon što Hrvatska dostavi svoje pregovoračko stajalište, Europska komisija počinje raditi na nacrtu zajedničkog stajališta EU-a, koje na kraju potvrđuje Vijeće EU-a, a po završetku toga postupka otvaraju se pregovori.

Ubrzo se može očekivati da Vijeće verificira mjerilo za otvaranje u poglavlju Zaštite okoliša.

Hrvatska do kraja ovoga mjeseca treba predati Komisiji još devet mjerila za otvaranje pregovora u tri poglavlja - Javne nabave, Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava.

Komisija je postavila uvjet da se sva mjerila za otvaranje trebaju predati do kraja lipnja kako bi se stekli uvjeti za tehnički dovršetak pregovora tijekom sljedeće godine.

Europska komisija je nedavno završila nacrte za tri poglavlja i predala ih Vijeću na usvajanje. Riječ je o poglavljima Sloboda kretanja radnika, Socijalna politika i zapošljavanje i Pravda, sloboda, i sigurnost. Za ta tri poglavlja postoje izgledi da budu otvoreni na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju, predviđenoj za 17. lipnja.

Komisija trenutačno radi na nacrtu zajedničkog pregovaračkog stajališta za još tri poglavlja - Sloboda kretanja roba, Porezi i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. Postoje naznake da će francusko predsjedništvo već u srpnju sazvati još jednu Međuvladinu konferenciju o pristupanju na kojoj bi se mogli otvoriti pregovori u tim trima poglavljima ili barem u jednom ili dva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene