Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vidović i Kovačević ruše Zorana Milanovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Davorko Vidović i Dragan Kovačević na sjednici Glavnog odbora SDP-a službeno su se kandidirali za predsjednika SDP-a, što je i bilo očekivano u SDP-ovim krugovima.

Vidović i Kovačević će tako postati protukandidati Zoranu Milanoviću iako je Vukovarsko srijemski SDP kandidirao na to mjesto i Milana Bandića koji utrku za predsjednika stranke ne prihvaća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera u SDP-u: Milanović negira prisluškivanje, a Vidović bi na poligraf Slika nije dostupna Davorko Vidović novi šef SDP-a?

Poznati su i kandidati za potpredsjednike SDP-a. Za dvije fotelje najavljeno je 13 kandidata. Željka Antunović kandidatkinja je za potpredsjednicu SDP-a ali i za članicu predsjedništva.

Kako se treba odlučiti koju funkciju želi, pretpostavlja se da će izabrati utrku za mjesto članice predsjedništva. Najviše kandidatura imaju Milanka Opačić i Neven Mimica.

Krapinsko zagorski SDP za potpredsjednika je kandidirao Ljubu Jurčića no kako nam je kazao na početku sjednice Glavnoga odbora nikakvu kandidaturu ne kani prihvatiti.

Dva potpredsjednika zajedno s predsjednikom automatski postaju članovi novoga tijela - predsjedništva SDP-a. Za Članove predsjedništva njih 7 natječe se 31 kandidat iz cijele Hrvatske.

Svi kandidati tijekom dana trebaju se očitovati o kandidaturama.

Do sada je Glavni odbor SDP-a usvoji prijedlog novoga statuta stranke ikojim se omogućavaju ovako isplanirani stranački izbori.

Po novome statutu nakon ovih izbora svako slijedeći u SDP-u od predsjedničkih pa do najniže razine odvijat će se po principu svi članovi biraju sve.

Kandidature više neće dolaziti od ogranaka već će se svaki član stranke moći kandidirati za sva tijela u stranci.

Osim predsjednika SDP-a drugo najvažnije tijelo s kojim predsjednik u buduće bude radio sinhronizirano je predsjedništvo.

Glavni odbor koji broji 103 člana i dalje je ključno stranačko tijelo, a članovi glavnoga odbora također će se birati direktno na konvenciji stranke.

Odnos predsjedništva i predsjednika kazao nam je visoki izvor iz SDP-a bit će ravnopravan jer "SDP nije sljedba i ne trpi autoritativnog vođu. Predsjednik će odluke donositi zajedno s predsjedništvom" - kazao nam je izvor.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene