Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi u čabarskom kraju

VIDEO: Žive na četiri rijeke, a piju zagađenu vodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Gorskom kotaru se događa apsurdna situacija. Naime, u čabarskom kraju su četiri rijeke, a već deset godina voda za piće im je neispravna.

Stanovnicima čabarskoga kraja već je dosta prokuhavanja vode. 'Znamo za zabranu, da je navodno ugroženo stanovništvo, ali moramo vodu piti', kaže Vladimir Kuzele iz mjesta Plešce. Neki od njih su i odustali od prokuhavanja. 'Ja sam je popila i valjda ću preživjeti', rekla je Marije Kuzele koja je čašu vode popila i pred našim kamerama. Nakon deset godina Čabrane koji riskiraju zdravlje može se shvatiti.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija Poslano upozorenje Zamućen izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

>> Zagađenje Bednje u dužini nekoliko kilometara

>> Zašto je Ministarstvo šutjelo o zagađenju Sutle?

'Postoji rizik u slučaju kada je voda fekalno onečišćena da ljudi koji tu vodu piju neprokuhanu dobiju neku od bolesti koje se izlučuju putem fekalija', objašnjava dr. Dobrica Rončević, epidemiolog. Većina izvora je površinska pa je voda često zagađena. 'Dolazi do onečišćenja mikrobiološkog onečišćenja izvorišta. Razlog tomu leži u neriješenoj odvodnji i pročišćenju otpadnih voda u slivnom području izvorišta', rekao je Alen Lipovac iz tvrtke Komunalac Čabar.

A izgradnja kanalizacije prevelik je zalogaj za grad s godišnjim proračunom od 15 milijuna kuna. 'Za jedan projekt samo jednog naselja u gradu čabru treba 20 milijuna kuna. Ja vas pitam dokle bi trebali, koliko godišnjih proračuna da riješimo jednu odvodnju', kaže Željko Erent, gradonačelnik Čabra, a bez pitke vode - nema razvoja turizma koji ima velike šanse u Kupskoj dolini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene