Zaštitno lice Straduna, kip Orlanda, u vrlo je lošem stanju. Pukotine su sve veće, i stručnjaci tvrde - jedino je rješenje hitno skidanje i restauracija kipa.


Svi turisti vrlo dobro znaju tko je čuvar Straduna. Ipak, razgledavanja budućih sezona možda će prolaziti bez priče o simbolu slobodne Europe. Restaurator Đivo Dražić pukotine na kipu Orlanda prati iz dana u dan, i tvrde, situacija nikada nije bila ozbiljnija. Smatra da je za sve kriva loša obnova 2007 godine.'Situacija je katastrofalna, a čak je i upitno hoće li svoje mjesto naći ovdje', kazao je Dražić.

Ove godine prvi put se zastava svetog Vlaha nije vijorila s Orlandova stupa, a slično vjerojatno čeka i zastavu Dubrovačkih ljetnih igara. 'Definitivno ga treba čim prije, odnosno trebalo ga je već prije 7 godina rasteretiti svih napora, skinuti ga i vidjeti tek onda što se može s njime napraviti', kazao je Dražić.

FOTO Dok se dio zemlje bori s poplavama pogledajte Dubrovnik!

Vezani članci Najneobičniji kandidati na izborima - 1 Najneobičniji kandidati na lokalnim izborima: Od vozača dostavnih kolica do modernog hrvatskog Sizifa Orlandov stup (Foto: Dnevnik.hr) Prije kamena - opeka: Istražili smo kako je Stradun nekada izgledao

Orlandove pukotine zabrinule su cijeli Dubrovnik. Prvi čovjek Grada tvrdi, novac nije problem - ovo se treba riješiti. 'Nakon te restauracije, profesionalci će odlučiti da li će originalnog Orlanda vrati na svoje mjesto', kazao je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Pukotine se ubrzano šire, konzervatori će morati hitno reagirati. Orlando iza sebe ima doista burnu prošlost. Prije dvjesto godina čak je pao pa je pola stoljeća proveo u muzeju. Gotovo redovito mu neobuzdani turisti lome mač, preživio je granatiranja Straduna za vrijeme Domovinskog rata i gotovo je nezamislivo zamisliti Dubrovnik bez Orlanda. Na potezu su stručnjaci, konzevatori koji će morati naći način i sačuvati zaštitno lice Grada.
 
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook