Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prodavat će struju HEP-u

VIDEO: Zadarski genijalci imaju novi projekt

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladi genijalci zadarske škole Vice Vlatkovića nastavljaju oduševljavati svojim idejama. Nakon što su se upustili u proizvodnju namještaja i napravili prvi hrvatski školski elektromobil, sad namjeravaju izgraditi solarnu elektranu i električnu energiju prodavati HEP-u.

Učenici će stečeno praktično znanje iskoristiti za dobrobit drugih. Obnovljivi izvori energije budućnost su u koju će nas njihovo znanje odvesti. 'Solarna energija je obnovljivi izvor energije, jako je ekološka i uvijek nam je dostupna i mislim da je za to najbolja energija koju koristimo', objašnjava učenik Roko Čirjak.

Pročitajte i ovo Sudar automobila Ugašen još jedan život Prometna nesreća u okolici Zadra: Poginula je jedna osoba, očevid u tijeku Centar za mlade Zadar - 3 u očekivanju Godota Sramotan primjer nebrige: U velebnu zgradu uložili šest milijuna eura, a zjapi prazna

>> Revolucionarno: Stižu solarne ćelije na printanje!

>> Proizveli gorivo od sunčeve energije, ugljičnog dioksida i vode!

Ovi mladi Zadrani prvo su nas oduševili svojim automobilom na solarnu energiju. U međuvremenu su naučili postavljati solarne panele, a sada na krovu škole namjeravaju napraviti solarnu elektranu. Bit će to prva škola u hrvatskoj koja HEP-u prodaje struju. Količina proizvedene električne energije ovisi o jakosti sunca, kutu upada sunčevih zraka i naravno broju sunčanih sati. Ljeti bi se moglo proizvesti oko stotinu, a zimi, i za najoblačnijih dana, oko 40 kilowatt sati električne energije.

'Struju je isplativije isporučit jer je ona subvencionirana po cijeni od 3 kune za kilowatt, nego da ga sami koristimo', objašnjava ravnatelj Tihomir Tomčić. U sklopu budućeg centra izvrsnosti učenici će dobiti mogućnost dodatnog obrazovanja. Obrtnici će se usavršavati, a građani doći do informacija kako vlastiti dom učiniti energetski učinkovitim. 'Mi imamo obilje sunca oko sebe. Želimo pokazati koliko se električne energije u stvari može proizvesti, a s druge strane svi znamo da je to čista energija i upravo na taj način pozitivno djelujemo te sačuvamo naš okoliš koji je sve više i više narušen', zaključio je Tihomir Tomčić.

Cijeli projekt, vrijedan gotovo milijun kuna, financirat će program za razvoj Ujedinjenih naroda i zadarska županija. Uložen novac višestruko će se vratiti. Škola Vice Vlatkovića polako postaje samoodrživa, okoliš će ostati očuvan, a ovi mladići postat će stručnjaci za novu, čišću budućnost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene