Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nebulozne odredbe plaćaju građani

VIDEO: Uzimaju od građana a novac im curi na sve strane!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz državnog, ali i lokalnih proračuna svakog mjeseca se odlijevaju milijuni kuna kojima se plaća - nerad.

Bivši državni i lokalni dužnosnici te predsjednici uprava gradskih i državnih poduzeća imaju pravo na puni iznos plaće još pola godine nakon što su otišli sa svojih dužnosti. Velika većina njih to pravo debelo koristi. I dok je Vlada odlučila proračunske rupe pokrpati povećanjem poreza i kriznim nametom, u džepove bivših dužnosnika nije uvukla ruku.

Pročitajte i ovo Manje plaće, ilustracija - 1 Plaće kod privatnika Očekivali da će dobiti bar malo više, a dobili manje: Porezna stručnjakinja sumnja na jedno Kaos s obračunom plaća ANKETA DNEVNIKA NOVE TV Je li vam plaća veća nakon porezne reforme? Pogledajte rezultate glasanja

Ovu suludu zakonsku odredbu posebno teško podnose manje sredine, gradovi i općine, no sada je sve teže podnosi i državni proračun. Jer, kada bismo zbrojili sve bivše koji i dalje primaju plaće a ne rade ništa, došli bi do brojke od nekoliko stotina milijuna kuna za - nerad. Lokalne sredine su već u škripcu - plaćaju dva gradonačelnika ili dva direktora od kojih samo jedan radi. Ovaj problem imaju svi gradovi i općine u kojima je došlo do promjene vlasti nakon lokalnih izbora. Zakonodavac se ponašao kao da je Hrvatska 'pijani milijarder', ali u vrijeme 'mršavih krava' čudi da se već nisu 'otrijeznili' i promijenili spornu odredbu.

Plaće za nerad isplaćuju se i u Đakovu. I tamo je više plaća nego radnika. Na platnom popisu gradskih poduzeća nalaze se i imena - bivših direktora. Plaće su naravno, da se preznojiš. Osobne dohotke tako primaju obojica - direktor koji radi i onaj koji se više ne pojavljuje na poslu. 'Svaka stavka i svaki trošak je štetan za tvrtku, a na ovakav način ona dolazi u sve teži i teži položaj', kaže Čiko Šimić, direktor Univerzala Đakovo.

Jedna je i gradonačelnička fotelja, ali plaće su - dvije! Bivši gradonačelnik stolovao je svega pet mjeseci. Plaću će primati još idućih šest. 'Hrvatska je doista slučaj za sebe. Da netko može biti direktor ili gradonačelnik jedan dan i da za taj jedan dan poslije ima pravo primati plaću još šest mjeseci', čudi se i gradonačelnik Đakova Zoran Vinković te dodaje kako iscrpljena gradska blagajna takve zakonske nelogičnosti sve teže podnosi.'Ukupno opterećenje za grad je za tih šest ljudi 130.000 kuna mjesečno', dodaje Vinković.

U vrijeme kada lokalni i državni proračuni povlače 'ručnu', od troška za bivše, svima se vrti u glavi. Ukidanje spornih povlastica čini se logičnim prijedlogom. Možda ukidanje 'zakona o bivšima' ne bi napunilo lisnice građana, ali bi barem bio moralan čin. Jer građani nakon otkaza, ne dolaze još šest mjeseci po svoje kuverte, već obilaze - zavode za zapošljavanje.

Nije Đakovo usamljen slučaj u Hrvatskoj. Osijek je u jednom trenutku morao isplaćivati čak tri gradonačelničke plaće. Sada ih također isplaćuje dvije, jer je bivši gradonačelnik Anto Đapić aktivirao svoju povlaštenu mirovinu. Spasio je gradski proračun, ali je svejedno 'legao' na državni. U svojoj 51. godini života, dakle 14 godina prije roka kada većina Hrvata ide u mirovinu, Đapić je sam sebe umirovio. U tih 14 godina porezne će obveznike njegovo 'mirovanje' stajati četiri milijuna kuna.

Hrvatska nažalost, nije usamljena u nebuloznim izdacima. U većini država su si vladajući osigurali miran život i privilegije i nakon toga što im građani na izborima 'zahvale' i smijene ih. Recimo u Ukrajini, zastupnici u parlamentu i ministri imaju pravo na punu plaću još dvije godine nakon odlaska s dužnosti. U Sloveniji je taj rok 12 mjeseci, a u Rumunjskoj, samo 3 mjeseca. No, ti su se zakoni donosili u neka bolja vremena kada je bilo puno više novca. No, ni sada kada ga nema i kada ga uzimaju od građana, sebi su zaboravili uzeti...

Treba li ukinuti dužnosničke plaće bivšim dužnosnicima?

  • Da
  • Svakako
  • Ne
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene