Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svi automobili proizvedeni od 2015. morat će imati ugrađene posebne uređaje za 'žurne pozive' s ciljem smanjenja prometnih nesreća.


Uređaj smješten u automobilu sam će slati žurni poziv sa svim detaljima policiji, hitnoj, vatrogascima i Hrvatskom autoklubu i to u roku od 12 sekundi. Testiranje uređaja trajalo je dvije godine.

Vezani članci Motociklist Policajac brutalno zaustavio bjegunca na motociklu, vozač je uspio sve snimiti Policija, ilustracija Smijenjen načelnik policije koji je sudjelovao u prometnoj nesreći: Uzeti su mu uzorci krvi i urina...

Vožnja automobilom uskoro bi barem u neželjenim situacijama trebala biti znatno jednostavnija. Pogotovo zato što od 2015. svaki automobil u sebi mora imat ugrađeno na neki način 'crnu kutiju'. Ona će biti ugrađena ispod vozačeva sjedala, a funkcija je jednostavna.

Primjerice, sudarili ste se i u nesvjesnom ste stanju - uređaj u roku od 12 sekundi umjesto vas šalje žurni poziv centru 112 koji sve prosljeđuje policiji, vatrogascima, hitnoj te HAK-u.

'Za razliku od običnog žurnog poziva, u ovom pozivu šalju se precizne koordinate o prometnoj nesreći, kao i ostale informacije o vozilu', kazao je Krešimir Vidović iz Ericsson Nikola Tesla.

>>
Ovaj je auto potpuno proziran

Poput onih o vrsti goriva, čak i do broja osoba koje su se nalazile u automobilu. 'Sve žurne službe moći će doći na točnu poziciju iz jednostavnog razloga, jer će biti GPS lokacija mjesta nesreće. Znači, neće biti nikakvog lutanja da li se nalazi na ovom dijelu prometnice ili nekom drugom ili na nekom nepoznatom dijelu izvan grada', kazao je Pavao Brtivić iz Centra 112.

Cilj projekta je smanjiti crnu statistiku.'Na godišnjoj razini ovaj projekt planira spašavanje 2.500 života i veliko smanjenje posljedica od prometnih nesreća samom brzinom reakcije', kazao je Marijan Rimac, koordinator za ePoziv.

Za dvije godine 'e-poziv' bit će u svim novim automobilima, dok će vlasnici starih automobila uređaj moći kupiti i posebno ugraditi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook