Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pogledajte kako se u nekoliko klikova mišem od danas dolazi do nekih od najvažnijih dokumenata.


Od danas smo i e-građani! Rodni list, domovnica ili podaci iz porezne kartice mogu se dobiti s nekoliko klikova mišem. No, prije toga potrebno je otići do Fine i zatražiti aktivacijski kod.

Vezani članci Svaki peti stanovnik zemlje je u sustavu e-građanina (Foto: Dnevnik.hr) Hoće li uskoro biti moguće dijete u vrtić upisati bez ijednog papira? Sustav je vrijedan 40 milijuna kuna, a novac je dala i Europska unija Meghan Markle i princ Harry (Foto: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL) Njenom usponu doista nema kraja: Rodni list malog Archieja otkrio novu titulu Meghan Markle

Cijeli je postupak besplatan. Za sada e-usluge građanima nudi nekoliko ministarstava i institucija, međutim do sredine srpnja izglasat će se zakon koji će sve državne institucije obvezati da se uključe u projekt.

Zbogom birokracijo, nema više šaltera: Od danas dokumente printate sami!

Građanima će u osobni korisnički pretinac stizati i obavijesti, pa će ih država od sada upozoriti da im primjerice, istječe osobna iskaznica.

A kako stvar funkcionira u praksi, i funkcionira li doista, provjerila je novinarka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac. Pogledajte prilog.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook