Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obiteljska tradicija

VIDEO: Ti ludi svatovski običaji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kupovanje mlade, skidanje podvezice, bacanje buketa ili kravate, običaja ima mnoštvo. Nerijetko se troše mala bogatstva, pripreme traju mjesecima, a sama svadba danima.

Zagorci, Hercegovci, Slavonci - svoje običaje svi itekako cijene, ne pada im napamet odustati od obiteljske tradicije.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Đakovački vezovi, ilustracija - 5 veliko finale "Ovo je stvarno samo za pričati i za diviti se": Đakovački vezovi oduševili posjetitelje pjesmom, tradicijom i običajima

Povijest simbolike većine svadbenih običaja temelji se na otklanjanju zlih sila koje bi mogle ugroziti sreću i blagostanje mladenaca u novom životu. Svi znaju da je bijela vjenčanica simbol nevinosti i čistoće, ali kako se ne bi urekla, mlada na dan vjenčanja na sebi mora imati nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno i nešto plavo. A kod Maria u Slavoniji mladoženju i kuma ne puštaju mladoj dok ne dokaže svoju snagu i snalažljivost.

U karlovačkoj županiji mladencima znaju darovati njihov televizor

U nekim dijelovima Hrvatske običaj je na mladence pri izlasku iz crkve bacati rižu koja je simbol plodnosti. U Hercegovini djeci bacaju bombone. Nakon crkvene ceremonije u mnogim krajevima Hrvatske mlada ima zadatak prebaciti jabuku preko svog novog doma. Ako jabuka nije dobro bačena i vrati se, kaže se da će se i ona vratiti svojoj kući. Drugi pak kažu da je cilj provjeriti je li joj jaka ruka, odnosno može li puno raditi. A u Hercegovini - može li u kuću donijeti novac. U Karlovačkoj županiji se može dogoditi da mladencima daruju njihov televizor.

Na taj se način mladoženjini prijatelji našale s mladenkinim djeverima. Jer ako oni uspiju nešto ukrasti, znači da je nitko nije dobro čuvao.

Više pogledajte u priloženom videu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene