Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kupovanje mlade, skidanje podvezice, bacanje buketa ili kravate, običaja ima mnoštvo. Nerijetko se troše mala bogatstva, pripreme traju mjesecima, a sama svadba danima.


Zagorci, Hercegovci, Slavonci - svoje običaje svi itekako cijene, ne pada im napamet odustati od obiteljske tradicije.

Vezani članci Legija stranaca - 4 Reporter Zoran Marinović ušao je u vojarnu u kojoj se obučavaju najelitnije postrojbe Legije stranaca: "Jedini način odlaska je u vozilu hitne..." Vesela povorka (Foto: Dnevnik.hr) Ovo hrvatsko selo nestaje zbog iseljavanja, no proširuju novoizgrađeni vrtić i imaju plan kako vratiti mlade

Povijest simbolike većine svadbenih običaja temelji se na otklanjanju zlih sila koje bi mogle ugroziti sreću i blagostanje mladenaca u novom životu. Svi znaju da je bijela vjenčanica simbol nevinosti i čistoće, ali kako se ne bi urekla, mlada na dan vjenčanja na sebi mora imati nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno i nešto plavo. A kod Maria u Slavoniji mladoženju i kuma ne puštaju mladoj dok ne dokaže svoju snagu i snalažljivost.

U karlovačkoj županiji mladencima znaju darovati njihov televizor

U nekim dijelovima Hrvatske običaj je na mladence pri izlasku iz crkve bacati rižu koja je simbol plodnosti. U Hercegovini djeci bacaju bombone. Nakon crkvene ceremonije u mnogim krajevima Hrvatske mlada ima zadatak prebaciti jabuku preko svog novog doma. Ako jabuka nije dobro bačena i vrati se, kaže se da će se i ona vratiti svojoj kući. Drugi pak kažu da je cilj provjeriti je li joj jaka ruka, odnosno može li puno raditi. A u Hercegovini - može li u kuću donijeti novac. U Karlovačkoj županiji se može dogoditi da mladencima daruju njihov televizor.

Na taj se način mladoženjini prijatelji našale s mladenkinim djeverima. Jer ako oni uspiju nešto ukrasti, znači da je nitko nije dobro čuvao.

Više pogledajte u priloženom videu.