Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turista mnogo manje i mnogo manje troše

VIDEO: Svaku kunu dvaput preokrenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sto tisuća stranaca manje nego lani - nevesela je to statistika u prvoj polovici mjeseca koji bi trebao spadati u top sezonu. Optimizam turističkih djelatnika na sve je nižim granama jer, osim što je turista manje, i oni koji dođu - puno manje troše.

Kolone su tu, ali turista je manje. Da je vrag odnio šalu pokazuju i MUP-ovi podaci. Prošlu subotu u zemlju je ušlo 60 tisuća manje stranaca nego lani, a ovaj petak u minusu je za njih 40 tisuća. Minus od 24 posto bilježi i nautički turizam, čak i u Istri koja relativno dobro stoji - očekuju minuse.  'Očekujem da ćemo sezonu završiti s minusom između 3 i 5 posto, time bismo bili jako sretni, dakle do 10 posto je sve jako, jako dobro', kaže Nenad Velenik iz TZ Poreč.
'U ovom momentu možemo reći da su gubitnici hoteli i taj trend nažalost očekujemo i u srpnju i kolovozu', kaže Franco Palma iz Hrvatske udruge hotelijera.

Pročitajte i ovo Ilustracija osumnjičeni su uhićeni Na turiste pucano iz vatrenog oružja, četvero mrtvih. Oglasio se i premijer: "Šokirani smo!" Ronjenje može biti opasno PRAVILA SU ZAKON Opasnosti koje skrivaju morske dubine: Iskusni ronilac otkriva koja su tri osnovna pravila za sve koji žele uživati u ronjenju

Svaku kunu dvaput preokrenu

Izvanpansionska potrošnja ni prije nije bila velika, a a sad je još manja Turisti koji dođu, svaku kunu dva puta preokrenu prije nego li je potroše. Tako je njihova izvanpansionska potrošnja, koja ni prije nije bila velika, sada još manja. Ovisno o dubini džepa, nekima je Hrvatska skupa, drugima jeftina. Iako i Dubrovnik bilježi velik pad gostiju, svjetla točka našeg turizma su prekrasne gradske zidine. U lipnju ih je posjetilo 12 posto više turista nego prošle godine. Pripomoglo je tome i nešto lošije vrijeme posljednjih tjedana, pa ljudi nisu mogli na kupanje, kažu u Dubrovniku. 

Svi se ustručavaju prognozirati rezultate

Teško da će naš rezultat na kraju sezone biti predivan. Čak i 10 posto manje gostiju ove će sezone biti velik uspjeh, a koliki će biti pad konkretne dobiti od turizma, nitko se ni ne usudi prognozirati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene