Proteklih se dana puno govori o kažnjavanju ljudi koji skupljaju odbačene stvari i od toga žive. Obitelj Šarac iz Slavonskog Broda ima desetoro djece koji preživljavaju zahvaljujući skupljanju starog papira.


Novinarka magazina 'Provjereno' posjetila je Marka i Dubravku koji imaju šest kćeri i četiri sina. Imaju od deset mjeseci do 17 godina. 

Vezani članci Slika nije dostupna 5-godišnja djevojčica preživjela nemoguće: Ostala sama na motoru nakon što su roditelji pali u sudaru Požar u tvornici papira PAN u Zagrebu (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) Sanacija požarišta u tvornici papira još uvijek traje, okolicom se širi težak miris paleži

Dubravka je oduvijek željela veliku obitelj, ali desetoro djece nadmašilo je sva njezina očekivanja. 

Dane provodi radeći kućanske poslove. Nahraniti i zbrinuti desetoro djece i supruga nije nimalo lako, a ni jeftino.

'Ovisi o tome što pripremam, obično je to na dan tri kile kruha i najmanje četiri litre mlijeka', kaže Dubravka.

Mjesečni troškovi za osnovne potrebe 12-člane obitelji dosežu 15 tisuća kuna. Od naknade za porodiljski i dječjeg doplatka obitelj Šarac prikupi oko 5 tisuća. Ostatak prikuplja otac Marko, koji je prošle godine dobio otkaz. Sada za obitelj zarađuje skupljanjem papira i kartona.

'Radno vrijeme mi je od, recimo 7 ujutro pa do 1, 2 nekad i 3 sata u noći. Radim oko 17 sati na dan', priča Marko Šarac.

Marko za kilogram papira dobije 39 lipa. Da bi zaradio nužnih 12 tisuća kuna mora sakupiti 30 tona papira, po jednu na dan.

'Borim se za život, da imam za obitelj i da ne moram od nikoga tražiti za ništa', kaže Marko.

Ponekad Marku pomognu sinovi, a za to zarade sitan džeparac.