Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Kopačkom je ritu u tijeku jedan od najljepših prirodnih fenomena, rika jelena, odnosno početak reproduktivne faze jelenske divljači. Šume najpoznatijeg hrvatskog lovišta, tikveša, odzvanjat će jelenskim ljubavnim zovom puna tri tjedna.


S prvim rujanskim svitanjima, u dubinama Kopačkog rita, započinje šumski ljubavni spektakl. Vrijeme je parenja. Vladari šume kreću u ljubavnu pustolovinu. Što više ženki okupi oko sebe to je veći gazda. 'Jedan jelen može tijekom parenja oploditi od jedne do čak 20 ženki', rekao je Zlatan Mihaljević, rukovoditelj Odjela za lovstvo. S izlaskom jelena, na poljane izlaze i brojni znatiželjnici, željni ljubavne melodije. 'Jedne od melodija, jer ovdje ih imamo zaista puno, ali u rujnu je to nešto posebno što treba doživjeti', Kaže Biserka Vištica, v.d.ravnateljice PP Kopački rit. Intenzivnim glasanjem, jelen suparnicima daje do znanja da nemaju pristup njegovom haremu.

Vezani članci Jeleni Uznemirujuća snimka: Jelen se zabio u drvo u punom trku i uginuo na licu mjesta Biciklist i jelen Jelen iskočio pred jurećeg biciklista, nije imao uopće vremena reagirati

'Samom rikom on čuva svoj teritorij i plaši ostale suparnike da bi im pokazao svoju dominaciju i svoj autoritet u šumi', rekao je Mihalhević. Dok šumari i lovci nadziru svaki pokret šumskih bića, posjetitelji Parka prirode riku će čuti u samo određeno doba dana. 'Samo u rane jutarnje sate i samo u predvečerje, svi posjetitelji koji dođu, moći će tada čuti ove posebne zvukove', kaže Vištica. Jelen će rikati do kraja rujna. Nakon ljubavne igre , vraća se u šume - do novog ljubavnog zova.